Hayatımızın her alanında yanımızdan ayırmadığımız cep telefonunu kullanırken bazı nezaket kurallarına dikkat etmemiz bizi topluma örnek, kibar, nazik bir insan yapacaktır.

Telefon hayatımıza girdiğinden beri işlerimizi kolaylaştırdı. Artık basit bir iş için uzun mesafeler katetmek zorunda değiliz. Cep telefonunun keşfiyle beraber hayatımızda yenilik ve kolaylıklar ardı ardına sıralandı. Bu kolaylıklarıyla beraber bazı istenmeyen durumlarda ortaya çıkmaya başladı. Teknolojinin nimetlerinden yararlanmaya devam ederken yeni durumlara göre nezaket kurallarını oluşturmamız toplum olarak daha güzel bir yaşam için önemlidir. Hayatımızın her alanında yanımızdan ayırmadığımız cep telefonunu kullanırken bazı nezaket kurallarına dikkat etmemiz bizi topluma örnek, kibar, nazik bir insan yapacaktır.

Öncelikle birisini cep telefonuyla aradığımızda kendimizi tanıtmamız lazım. İsmimiz soyismimiz eğer işle ilgili arıyorsak varsa şirketimizin adı belirtilmelidir. Kendimizi tanıttıktan sonra karşımızdaki kişinin müsait olup olmadığını sormamız gerekir. Acaba müsait misiniz? Şeklinde bir ifade olabilir.

Her gün görüştüğümüz kişilere kendimizi tanıtmaya gerek yok tabii. Zaten onların telefonunda bizim numaramız kayıtlıdır.

Telefon bir haberleşme aracıdır. Onun için meramımızı anlatıp kapatmalıyız. Telefon konuşmaların ücretsiz olması ya da bedava dakikalar olması bunu değiştirmez. Sizin vaktiniz olabilir ancak karşınıdaki insanın sizin kadar vakti yoktur. Belki de çok önemli bir telefon beklemektedir.

Telefonla aramayı kim yaparsa yapsın kapatırken yaşı büyük olan önce kapatır, konuşanlardan biri erkek diğeri bayansa bayan önce telefonu kapatır. Amir-memur konuşuyorsa amir önce kapatır memur sonra kapatır. Bayan memur erkek amir durumunda ise ilk önce telefonu amir kapatır.

Telefonu ilk açtığımızda selamlama (merhaba, günaydın, iyi günler vb.) ile konuşmaya başlanmalıdır. Kapatırken de yine iyi günler, iyi akşamlar, iyi tatiller gibi ifadelerle kapatmalıyız.

Cami, kilise vb. ibadethanelerde, toplantı, seminer, konferans gibi toplantılarda telefon sessize alınmalıdır. Bu tür ortamları huzur ve sükunu bozmak ayıp bir durumdur.

Telefonun sesi klasik zillerden olması tercih edilmelidir. Uzun havalar, horon havaları ve buna benzer telefon müzikleri özellikle iş ortamında tercih edilmemelidir. Seçtiğiniz telefon müziği sizin statünüzü gösterir.

Yanınızda başkaları varken telefonunuz çaldığında -ki titreşimde olmalı- müsaade isteyip konuşmayı da çok uzatmadan kimse rahatsız edilmemelidir.

Yakınlık dereceniz ne olursa olsun başkasının cep telefonu karıştırılmaz. Cep telefonu özel bir eşyadır.

Telefonunuzun şarjı dolu olmalı eğer şarjı bitmek üzere ise bunu karşınızdaki kişiye bildirmek gerekir.

Telefonda bağırarak konuşmak şık değildir.

Uçağa binince telefon kimsenin uyarısına gerek kalmadan kapatılmalıdır. Hele ki uçak kalkış için piste giderken telefonla konuşmak gibi bir görgüsüzlük hiç hoş değildir. Uçaktan inerken de uçağı terketmeden telefon açılmamalıdır.

Toplumda nezaketi yaygınlaştırmak ve daha yaşanabilir bir dünya için insanlar bu tür kurallara dikkat ederse saygınlık kazanmış ve topluma örnek olmuş olurlar.