ALİ GÜRELİ

Adana Baro Başkanı Veli Küçük, “avukatlık yetkilerinin başkaları tarafından kullanılmasının” yasak olmasına karşın arzuhalcilere verilecek hibe desteğine “Faaliyeti yasaya aykırı ve suç teşkil eden arzuhalcilere devlet desteği, hukuk ve ülkeyi yönetememe ayıbıdır” tepkisini gösterdi.

Adana Baro Başkanı Veli Küçük, sözleşmeli olarak çalışan pek çok avukatın işine pandemi döneminde işine son verildiğini, serbest çalışan birçok avukatın ise ofislerini kapatmak zorunda kaldığını, genç avukatların intihar ettiğini belirtti. Desteğin avukatlara verilmesi gerektiğini dile getiren Küçük’ün yazılı açıklaması şöyle:

“Faaliyeti yasaya aykırı ve suç teşkil eden arzuhalcilere devlet desteği, hukuk ve ülkeyi yönetememe ayıbıdır. Bir destek söz konusu olacaksa bu legal iş kolları ve hizmet sektöründe yer alan avukatlara yapılmalıdır. Pandemi sürecinde sözleşmeli olarak çalışan pek çok avukatın işine son verilmiş, birçok serbest çalışan avukat ise ofisini kapatmak zorunda kalmış, iş yapamaz ve gelir elde edemez durumdadır.

Umutsuzluk ve ekonomik bunalım nedeniyle genç meslektaşlarımızdan maalesef intihar edenler dahi olmuştur. Avukatların mesleki sorunlarına duyarsız kalınması, artık ekonomik sorunların ötesine gelmiştir. Bu nedenle, bir an önce özellikle genç avukatların ekonomik şartlarının iyileştirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır."

“AVUKATLARA DESTEK VERİLMELİ”

Tüm avukatlara yönelik KDV oranlarının sıfırlanmasını ya da önemli ölçüde indirim yapılmasını isteyen Küçük, şunları söyledi:

"CMK ücretleri harcanan emekle orantılı olarak iyileştirilmeli. Beraat kararları ile ilgili vekalet ücretlerinin ödenmesi geciktirilmemeli. SGK prim ve vergi mükellefiyetleri hafifletilmeli ve muafiyetler getirilmelidir. Yasal düzenleme ile meslektaşlarımıza diğer sektörlerde olduğu gibi belirli sürelerde geri ödemesiz uzun vadeli faizsiz kredi verilmelidir.

Staj süresince genç avukat adaylarına ücret ödenmeli. Adliye stajının yapıldığı ilk 6 ay içinde bu ücret Adalet Bakanlığınca karşılanmalı. Avukat yanındaki stajının yapıldığı ikinci 6 aylık dönemin ücretinin ise kaynağı, bakanlık fonlarıyla staj yaptığı baro veya TBB tarafından karşılanmalıdır. Adalet Bakanlığı, TBB ve hukukçu milletvekilleri bu konularda derhal devreye girmelidir.” 

Kaynak: anka