08.06.2012 tarihinde Sağlık Bakanlığı Afet biriminden Özlem hanım arayarak  Somali'ye görevlendirmemin yapıldığını 11.06.2012 tarihinde sabah 09:00 da Sağlık Bakanlığında olmam gerektiğini 10 günlük görevlendirme yapıldığını söyledi.

Zaten daha önceden pasaportum istenmişti ve göndermiştim.Somali görevlendirmesindeki görevimiz Sahra Hastanesinin Parlemento bölgesinden sökülerek Dikfer bölgesine kurulması.2005 yılından beri çalıştığım UMKE Eğitimcisi arkadaşlarım Battal Adıgüzel, İbrahim Esen ve ben bu iş için görevlendirildik.

Daha öncesinde yurt içinde Sahra Hastanesi kurulumu tecrübemiz vardı zaten.Özellikle Van Depreminde kurulan Sahra Hastanesinde çok büyük bir katkımız olmuştu ekip olarak.

Ama bu benim ilk yurtdışı tecrübem olacaktı ve gerçekten çok heyecanlandım.Ayrıca gurur vericiydi.Çünkü gideceğimiz ülkede yardıma muhtaç insanlar vardı ve onlara yardım etmek için benim de katkım olacaktı.

10.06.2012 tarihinde Ekip arkadaşım Battal Adıgüzel ile Erzincan'da buluşarak 09:00 da terminalden otobüse binerek Ankara yolculuğumuz başladı. (İbrahim Esen ertesi gün uçakla gelecek)

11.06.2012 tarihinde sabah 09:00 da Sağlık Bakanlığına giriş yaptık. Bizimle Somali 'ye gelecek olan 17 kişininde toplanması ile beraber aşılarımız yapıldı ve tek tip kıyafetlerimiz (UMKE Kıyafetleri) dağıtıldı. Ertesi gün saat 16:00 da toplantı yapılacağı ve 20:00 de Uçağın hareket saati olduğu söylendi.O gün ordaki işimiz bitmişti artık.Ekip arkadaşımız İbrahim Esen'de saat 17:00 de Ankara'ya gelmişti ve artık yanımızdaydı.

12.06.2012 tarihinde toplantı için belirtilen saatte oradaydık.Genel Müdürümüz Ali Çoşkun ve Genel Müdür yardımcımız Abdülkadir Özbek de toplantı için oradaydı.Tanışma yapıldıktan sonra gideceğimiz ülke ile ilgili bilgiler verildikten sonra toplantı sona erdi.Havaalanına gitmek üzere Bakanlık önüne gelen otobüse binerken Genel Müdür Yardımcımız Abdülkadir Özbek bizim(teknik ekip)görevlendirmemizin 15 güne çıktığını söyledi.Böylece otobüs Sağlık Bakanlığından ayrılarak havaalanına doğru hareket etti.Esenboğa Havaalanına varmıştık artık.Buradan İstanbul Atatürk Havaalanına ve oradanda Somali Mogadişu'ya gidecektik.

İstanbul Atatürk Havaalanındaki koşturmacadan sonra artık Somali'ye (Mogadişu) gidecek THY uçağına binmiştik. Yolculuğun 8 saat süereceği daha önceden söylenmişti. Ve yolculuk başladı. Sabah saatlerinde 04:00 civarı uçak Sudan havaalanına iniş yaptı. (yakıt ikmali olduğu söylendi). Yarım saatlik bekleyişten sonra tekrar havadaydık ve yaklaşık 2 saat sonra Mogadişu havaalanı gözüktü. Ama inemiyorduk. Bir anonsla neden inemediğimiz anlaşıldı. Hava muhalefetleri nedeniyle inemediğimiz anons edildi ve tekrar geri dönüş başladı. Yine bir anonsla Yemen havaalanına ineceğimiz söylendi ve iniş yapıldı. 1 saatlik bekleyişten sonra bir başka anonsla Türkiye'ye dönüş yapacağımız söylendi ve tekrar geldiğimiz mesafeyi geri gidecektik. Bu yolculuk artık insanları strese sokmuştu.

Nihayet 21 saatlik yorucu bir yolculuktan sonra İsatanbul Atatürk Havaalanına tekrar geri geldik.

13.06.2012 Ekip olarak(20 kişi)havaalanından servise binerek THY anlaşmalı olduğu Sefaköy'de bir otele yerleştirildik.Geceyi bu otelde geçirdik.Bu arada uçağın yeniden kalkışı ile ilgili çeşitli haberler alıyorduk.

14.06.2012 akşama kadar yine aynı otelde geçti.Akşam tekrar bir servis ile Kumburgaz tarafında bir otele götürüldük. Uçak saatimizde belli olmuştu artık.15.06.2012 saat 05:00 Cuma.O gün hiç uyumamıştık ve servis 03:00 te bizi almaya gelmişti.

Tekrar İstanbul Atatürk Havaalanındayız ekip olarak.Somali Mogadişu uçağında yerlerimizi almıştık.Bu defa bir aksilik olmaz inşallah ve 8 saat sonra varırız.

15.06.2012 saat 14:00 artık Somali Mogadişu havaalanına ulaştık.Bizi orada  ekip olarak karşılayan bir Türk vardı.Mogadişu Sahra Hastanesi Başhekimi Dr.İdris bey.

Çantalarımızı aldıktan sonra bizi almak için gelen araçlara binerek Dikfer bölgesinde bulunan kaldığımız eve ulaşmıştık artık.Zaten Cuma olduğu için tatildi ve yorgunduk.O günü dinlenerek geçirmiş olduk.

Ertesi gün 16.06.2012 Cumartesi

YAPILACAK İŞLERİN TESPİTİ VE YAPILAN İŞLER

Öncelikle bizim yapmamız gereken iş mevcut Parlemento bölgesinde aktif olarak çalışan Sahra Hastanesinin Dikfer bölgesine taşınması ile ilgili zemin analizi.

Çünkü bize gelmeden önce Dikfer bölgesinde zeminin hazır olduğu ve bu bölgeye zaman kaybetmeden Sahra Hastanesinin kurulması gerektiği söylenmişti.Fakat Dikfer bölgesinde yaptığımız ziyarette zeminin hazır olmadığını tespit ettik.

Aslında 3 bölgede sağlık hizmeti veriliyordu.Parlemento bölgesi,Dikfer bölgesi,aynı zamanda Kızılay'ın da hizmet verdiği Cezire bölgesi.Dikfer bölgesinde sağlık hizmeti verilemiyordu.Cezire bölgesinde 1 hekim 1 yardımcı sağlık personeli ile hizmet veriliyordu.Parlemento bölgesinde aktif olarak sağlık hizmeti veriliyordu ve günlük 500-600 hasta muayene ediliyordu.

Cezire'de Dr. Hatice Kübra Eke ve Parlemento'da Dr.Gülcihan Yurtsever bu sağlık hizmetlerinin verilmesinde çok büyük fedakarlıkta bulundular.Çünkü hekim olarak bütün yük onların üzerindeydi.

Parlemento bölgesinde sağlık hizmeti verilen Sahra Hastanesi içeriği:

Acil, dahiliye, genel cerrahi, üroloji, kadın doğum ve çocuk poliklinikleri, röntgen, labaratuvar, amaliyathane üniteleri.

Parlemento bölgesinde yapılan inşaat çalışmalarından dolayı oranın boşaltılması gerekiyordu.Dikfer bölgesinde hizmet verilen Şişme Çadırlar yırtılmış,dağılmış,patlamış ve artık hizmet verilemez hale gelmişti.

Bu arada bizimle gelen diğer arkadaşlarda 2 gruba bölünerek 1 grup depoda karışmış olan ilaçların tasnifi ve sayımı ile uğraşırken diğer grup ta parlemento bölgesinde kurulu olan Sahra Hastanesinde Sağlık hizmeti vermeye devam ediyordu.

Görüşmelere hemen başlanarak Dikfer bölgesinde zemin çalışması yapılması ve asfalt dökülmesi gerektiği söylenmiştir. Gelen cevap bizi çok tatmin etmedi.Çünkü maliyetli olacağı ve 1 ay gibi bir zaman alacağı söylenmişti.(maliyeti belirtmiyorum)

Günler geçiyordu ve biz halen Sahra Hastanesini taşıyamamıştık. Bizde bu geçen zaman içerisinde boş durmuyorduk. Hastanenin kurulumu için başka alternatif yerler arıyorduk.Orada bulunan tıbbi cihazların tespitini ve kontrolünü yapıyorduk.Bu arada bizim (teknik ekip)görevlendirmemizin 15 gün daha uzatıldığı haberi gelmişti.

Yine gittiğimizin ilk günlerinde Kargo uçağı ile yaklaşık 60 ton tıbbi malzeme gelmişti.Bunların çoğunluğunu ilaçlar oluşturuyordu.Bu malzemelerin havaalanından alınması ,kamyonlara yüklenmesi,depolarda düzenli olarak yerleştirilmesi işlemi de günlerce sürdü.

Alternatif bir yer bulamamıştık.Kaldığımız binanın bahçesi oldukça büyüktü.Neden olmasın dedik.Burayla ilgili ölçümlerimizi yaparak bir proje çizdik.Bu projeyi Sağlık Bakanlığına göndererek onay çıkmasını bekledik.Sağlık Bakanlığı bu projeye onay verdi ve çalışmalar artık başlamıştı.

Kendimize bir ekip kurarak işe başladık.Kısa zamanda Sahra Hastanesini Parlemento bölgesinden sökerek Dikfer bölgesinde kaldığımız evin bahçesine kurmuş olduk.Artık sağlık hizmetleri burada verilmeye başlamıştı.

Bir görev daha başarı ile tamamlanmış oldu.

 Emeği geçen herkese teşekkürler.
 Ahmet BOZDAŞ