DR. Yasin Akar
[email protected]

Biz sabah uyanıp işe, okula veya bir seyahate gitmek için evden adımımızı atarken; ülkemizi temsilen birilerinin yeryüzünde bir muhtaca el uzatmakta, bir hastaya ilaç ulaştırmakta ve ya bir okul inşaatına sessizce tuğla taşımakta olduğunu çoğu zaman fark etmiyoruz. Ülkemizde yardım faaliyetleri rakamlardan öte, çokça dillendirilen, sürekli gözümüze sokulan bir konumda değil. İyi ki değil, çünkü iyiliğin ilk hedefi muhatabını incitmemektir. 

İyiliğin kendisinden değil ama kısmen rakamlarından bahsetmek, yardım organizasyonlarına olan kamuoyu desteği ve o organizasyonlarda çalışan gönüllü ve profesyonellerin motivasyonu için çok önemli! 
İsrail’in 7 Temmuz 2014’te Gazze’ye yönelik başlattığı saldırılar üzerine ülkemizde oluşan yardım halkasının ilk bölümü olan Sağlık Bakanlığı ve UMKE’den geçen haftaki yazımızda bahsetmiştik. Bu hafta da Gazze’deki yardım operasyonlarında Sağlık Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile ortak hareket eden Türk Kızılayı’ndan kısaca bahsedeceğiz. Köşemiz, gecesini gündüzüne katan, ülkemizin iftihar kaynağı olmuş iki değerli kuruluşun tüm yapıp ettiklerini toparlamak için çok küçük. 

Bir merhamet hareketi: Türk Kızılayı 

Türk Kızılayı 1868 yılından beri aralıksız olarak, yüzlerce çalışan, onlarca faaliyet alanı, yardım, lojistik, eğitim, gençlik vb. çalışmaları ile iyilik sancağını her daim dalgalandırmaya devam ediyor. Ülkemizde kan ürünlerinin başarılı bir organizasyon ile toplanması ve dağıtılmasını da yine Kızılay üstlenmiş. 
Türk Kızılayı tarafından İsrail saldırıları sonucunda evleri yıkılan ve geçim kaynaklarına ulaşımı güçleşen Gazze halkına yardım amacıyla ilk olarak 2008 yılında “Gazze Ağlamasın” sloganıyla insani yardım operasyonu başlatılmış. O günden buyana;  insani yardım malzemelerinin ulaştırılmasının yanında, İçme Suyu Rehabilitasyonu projesi ve Tarım Rehabilitasyon projeleri gibi altyapıya dönük ciddi çalışmalar da olmuş. En son Gazze saldırılarında toplam maliyeti 5 milyon dolar olan; gıda kolisi, ilaç ve tıbbi cihaz, ilk yardım çantası, içme suyu, şeker ve bebek bezi gibi ihtiyaç malzemeleri temin edilmiş ve ulaştırılmış.