Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Paris İklim Anlaşması’nın onaylandığı gün TBMM’de kabul edilen nükleer enerjiyle ilgili yasa için, “Ülkemizi başka ülkelerin nükleer çöplüğü haline getirecek” açıklaması yaptı. NKP açıklamasında, “Nükleer santrallerle ilgili bu denli önemli maddelerin görüşler alınmadan gece yarısı TBMM Genel Kurulu’ndan geçirilmesini, açıkça halka ihanet olarak değerlendiriyoruz. Bu yasa maddeleri hakkında hiçbir yazılı ya da sözlü itirazda bulunmayan bütün siyasi partilerin ve milletvekillerinin sorumlu olduğunun altını çiziyoruz. Meclis’te grubu bulunan tüm muhalefet partilerini, bu yasanın iptaline karşı göreve davet ediyoruz” denildi.

NKP, Paris İklim Anlaşması’nın onaylandığı 6 Ekim’de TBMM’de kabul edilen Kullanılmış Yakıt İdaresi Kanunu ve Nükleer Enerji Alanında Üçüncü Şahıslara Karşı Hukuki Mesuliyet Kanunu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. NKP’nin açıklamasında özetle şunlar kaydedildi:

KAMUOYUNDA ŞÜPHE UYANDIRDI: “Türkiye’nin uzun süre önce imzaladığı, ancak çeşitli çekinceler öne sürülerek gündeme almadığı Paris İklim Anlaşması, 3 milyar dolarlık finansal kaynak pazarlıkları üzerine ani bir manevrayla 6 Ekim 2021 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda tüm partilerin oy birliği ile onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Aynı gece geç saatlerde, başka ülkelerin nükleer santral atıklarının ülkemize kabulü ve kazalardan zarar görecek üçüncü tarafların tazmin hakları gibi hayati konuları içeren iki kanun teklifinin, üzerlerinde hiçbir görüşme yapılmadan TBMM’de kabul edilmesi, Paris İklim Anlaşması’nın amaçları hakkında kamuoyunda şüphe uyandırmıştır.

Paris İklim Anlaşması’nın ardından Genel Kurul gündemine nükleer enerji ile iki kanun teklifi daha gelmiştir. Kanun tekliflerinin gerekçelerinde; halkımızın ve bizlerin aklıyla alay eder gibi “gelecek kuşaklara gereksiz yükler yüklemekten kaçınmak” ifadelerinin yanı sıra Kullanılmış Yakıt İdaresi Kanunu ile nükleer atıkların yeniden kaynak olarak kullanılması, ortak proje yürütülen başka ülkelerin nükleer atıklarının da kabul edilebileceği, atığın ortaya çıktığı ülke dışında başka ülkelerde bertaraf edilebileceği; Nükleer Enerji Alanında Üçüncü Şahıslara Karşı Hukuki Mesuliyet Kanunu’nda ise meydana gelebilecek kazaların etkilerinden doğacak zararların tazminine ilişkin maddeler bulunmaktadır.

BAŞKA ÜLKELERİN NÜKLEER ÇÖPLÜĞÜ HALİNE GETİRECEK: 2019 yılında TBMM’ye sunulan, ülkemizi olağan yükümlülükler altına sokan, ülkemizi başka ülkelerin nükleer çöplüğü haline getirecek nükleer enerjiyle ilgili böylesine önemli kanun tekliflerinin ne tamamı ne de maddeleri üzerinde olumlu ya da olumsuz bir tek görüş dahi belirtilmeden dakikalar içerisinde kabul edildiği, Meclis tutanakları ile sabittir.

HİÇBİR MUHALEFET PARTİSİ BİLGİ VERMEDİ: 2019 yılından bu yana muhalefet partilerinden hiçbir milletvekilinin nükleer karşıtı platformlara, çevre-ekoloji örgütlerine, ilgili meslek odalarına bilgi vermemesi, destek istememiş olması anlaşılabilir bir durum değildir.

HİÇBİR GÖRÜŞME YAPILMADAN GEÇMESİ AÇIKÇA HALKA İHANET: Toplum ve doğanın çözüm bekleyen sorunları her geçen gün büyürken nükleer santrallerle ilgili bu denli önemli maddelerin görüşler alınmadan gece yarısı TBMM Genel Kurulu’ndan geçirilmesini, açıkça halka ihanet olarak değerlendiriyoruz. Başka ülkelerin nükleer atıklarının kabul edilmesinin, olası kazalardan ya da sızıntılardan doğacak tazminat haklarının konu edildiği bu yasa maddeleri hakkında hiçbir yazılı ya da sözlü itirazda bulunmayan bütün siyasi partilerin ve milletvekillerinin sorumlu olduğunun altını çiziyoruz.

MUHALEFET PARTİLERİNE ÇAĞRI: Ülkemizin geleceğini ilgilendiren hayati konuların TBMM Genel Kurulu’ndan hızla geçirilmesini kabul etmiyoruz. Meclis’te grubu bulunan tüm muhalefet partilerini, bu yasanın iptaline karşı göreve davet ediyoruz.”

Kaynak: anka