Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla Marmaris’te; orman yangınları ile ilgili olarak “Ormanlarımızı yakanları bulup, ciğerlerini yakmak boynumuzun borcudur. İlgili birimlerimiz, gereken çalışmaları hassasiyetle yürütmektedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla Marmaris’te; orman yangınları ile ilgili açıklama yaptı:

“Biraz önce Antalya Manavgat’taydım. Oradaki vatandaşlarımıza da hem geçmiş olsun dileklerimi ilettim hem de yapılan çalışmaları yerinde inceledim. Manavgat’tan Alanya’ya helikopterle yukarıdan bütün alanı gezme imkanım oldu. Burada, özellikle Rabbimden ülkemizi ve milletimizi her türlü kazandan, beladan, musibetten muhafaza eylemesini niyaz ediyorum. Yangından şu ana kadar çeşitli oteller, kamu kurumları, evler hasar görmüştür.

Tehlike altında olan kimi mahallelerimiz boşaltılarak, oradaki insanlarımız güvenli yerlere nakledilmiştir. Muğla’dan diğer illerimizden ve Azerbaycan’dan gelen ekipler, her yangın sahasında çalışmalarını sürdürmektedir. Yangınlara müdahale için hava araçları yanında 80 arazöz, 35 tanker, 31 iş makinası, 176 hizmet aracı, 1400 personel görev yapmaktadır. Sağlık Bakanlığımız da 38 ambulans ve 175 personelle vatandaşlarımıza yardımcı olmaktadır. Yangından etkilenen vatandaşlarımızın ikisi dışında hepsi hastanelerden taburcu edilmiştir. Boşaltılan mahallelerimizdeki vatandaşlarımız, en yakındaki güvenli yerleşim yerlerine aktarılmıştır. Ayrıca barınma, gıda, temizlik malzemesi gibi ihtiyaçlar için gereken her türlü tedbir alınmış, her türlü ikmal mekanizması oluşturulmuştur.

“GEREKEN ADIMLAR ATILMAYA HEMEN BAŞLANACAKTIR”

Burada en büyük üzüntümü ifade etmek istiyorum. Yangında, Şahin Akdemir kardeşimizi kaybetmiş olmamız en büyük üzüntümüzdür. Bu kardeşimiz, Marmaris’teki yangını söndürmek için çalışan ormancılarımıza yardım ederken, geride gözü yaşlı bir kız evlat ve sevenlerini bırakarak hayatını kaybetti. Şahin kardeşimize Allah’tan rahmet, ailesine sabır diliyorum. Türkiye, Şahin’i ve onun gibi canı pahasına, ülkesini korumanın mücadelesini asla unutmamıştır. Unutmayacaktır. Yangın söndürme ve soğutma faaliyetlerine müteakip hemen zarar tespitleri yapılmıştır. Bu tespitlere göre, konutlar, ahırlar ve ticari alanlarla ilgili gereken adımlar atılmaya hemen başlanacaktır. Marmaris’teki yangının birine çocukların yol açtığı bilinmekle birlikte diğer yangınlarla ilgili araştırmalar sürüyor. Hatta Milas’taki yangınla ilgili bir kişi gözaltına alınmıştır.

“SİYASET KONUSU YAPILACAK BİR MESELE KESİNLİKLE DEĞİLDİR”

Manavgat’ta da ifade ettiğim gibi geçtiğimiz yıl terör örgütü yöneticilerinin ormanları yakma talimatı vermesinin ardından ülkemizdeki orman yangını alanı iki katına çıkmıştır. Bu yangınların bir kısmının da benzer bir talimatla başlatılmış olma ihtimalini göz ardı etmiyoruz. Ormanlarımızı yakanları bulup, ciğerlerini yakmak boynumuzun borcudur. İlgili birimlerimiz, gereken çalışmaları hassasiyetle yürütmektedir. Tabi ülkemizin karşılaştığı her krizde, her hadisede, her sıkıntıda olduğu gibi orman yangınları konusunda da istismarcı bir kesim hemen hareket geçmiştir. Sosyal medya ve çeşitli dedikodu mecraları aracılığıyla akıl almaz yalanla, iftiralar, çarpıtmalar hemen ortalığı saçılmıştır. Halbuki bu siyaset konusu yapılacak bir mesele kesinlikle değildir.

“TÜRKİYE, BÖLGESİNİN EN GÜÇLÜ ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE ALTYAPISINA SAHİP BİR ÜLKEDİR”

Türkiye, bölgesinin en güçlü orman yangınlarıyla mücadele alt yapısına sahip bir ülkedir. Uçaklar meselesinde, devletin resmi bilgilerine kulak vermektense yıllarca bu ülkenin vaktini ve kaynaklarını israf etmiş olanların yalanlarına inanmayı tercih edenleri üzüntüyle takip ediyorum. Canlarını tehlikeye atarak yangınlarla mücadele eden ormancılarımıza, itfaiyecilerimize, güvenlik ve sağlık personelimize, resmi ve sivil görevlilerimize zerre kadar saygısı olmayan bu kirli zihniyeti yok farz ediyoruz. Allah’ın izniyle Türkiye bu yangınların izlerini kısa sürede silecektir. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına müsaade edemeyiz. Can kaybı dışındaki her türlü kaybı telafi edecek güce ve imkana sahibiz. İnşallah kendi ülkesine ve halkına düşman bu zihniyeti de milletimiz ilk fırsatta bünyemizde tasfiye edecektir. Birliğe, beraberliğe, dayanışma gibi en çok ihtiyacımız olan bir dönemde tüm vatandaşlarımızı bir binanın tuğlaları gibi sıkı sıkıya kenetlenmeye davet ediyorum. Yanan alanlarda fidan dikimine inşallah ilk yağmurlarla birlikte hemen başlanacaktır. Zarar gören vatandaşlarımızın hiçbirinin mağduriyetine de meydan verilmeyecektir. Devlet, millet dayanışmasını bozmak isteyen provokatörlere asla meydanı bırakmayacağız. Şehitler veren bir kurum olan Orman teşkilatımızın kahraman mensuplarının fedakarlıklarına saygı duymayanlar, her mecrada hak ettikleri dersi alacaktır. Bildiğiniz gibi iki itfaiyecimiz şehit oldu. Onlara da rahmet diliyorum. Ailelerine sabırlar diliyorum. Mekanları cennet olsun inşallah. Kendi alanında dünyanın en iyilerinden olan orman teşkilatımızı daha da güçlendirmek için gereken adımları süratle atacağız.

“50 MİLYON TL ÖDENEK GÖNDERİLMİŞTİR”

Bu noktada özellikle bugün sabah itibariyle orman yangınlarından etkilenen bölgelerimizi biliyorsunuz genel hayata etkili afet bölgesi ilan ettik. Antalya Manavgat, Akseki, Alanya, Gündoğmuş ve Gazipaşa ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler, Mersin Aydıncık ve Silifke ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler, Osmaniye Merkez ve Kadirli ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler, Muğla Marmaris, Bodrum, Milas, Köyceğiz ve Seydikemer ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler, Adana Aladağ, İmamoğlu, Karahisarlı ve Kozan ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler, genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilmiştir. Tabi yangından etkilenen bölgelerle ilgili genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilmesi ile birlikte tarım ve hayvancılık ve sera faaliyetlerinin hasarları karşılanacak. Üç yanan ve hasar gören evlere öncelikle 50 bin liraya kadar eşya yardımı yapılacak. Ardından ev kiralayanlara kira yardımı yapılacak. Genel hayata etkili afet bölgesinde vergiler ertelenecek. Sosyal Güvenlik Kurumu primleri ertelenecek. Esnaf kredileri ödemeleri ertelenecek. Tarım Kredi, Tarım ziraat borçları ertelenecek. Faizsiz esnaf kredisi verilecek. KOSGEB acil desteği verilecek. Bir ay içerisinde evlerin inşaatına başlanacak. Bir yıl içerisinde kırsal mahallelerdeki ve tüm afet bölgesindeki evler, yöresel mimari yapımı şekilde, ahırıyla deposuyla tüm müştemilatıyla tamamlanacak. Yangından etkilenen bölgelerde ortaya çıkan acil ihtiyaçları karşılamak için şu an itibarıyla 50 milyon TL ödenek gönderilmiştir.

“FİDAN DİKİMİNE İLK YAĞMURLARIN ARDINDAN BAŞLIYORUZ”

Yanan alanlara fidan dikimine ilk yağmurların ardından başlıyoruz. Dünyada orman varlığını artıran nadir ülkelerden biriyiz. Biz iktidar olduğumuz süre içerisinde yaklaşık, 5 milyon ağaç dikmiş bir iktidarız. Sadece bu 19 yıllık sürede diktiğimiz bu ağaçlarla şu anda başımıza gelen bu sıkıntıları inşallah yine en kısa zamanda telafi edecek güce sahibiz. Orman alanımızı bu süre içerisinde 23 milyon hektara çıkarmıştık. İnşallah hem yanan yerlerin yenilenmesi hem diğer kampanyalarımızla bu alanı daha da artıracağız. Bir kez daha Antalya’mız ve Muğla’mız başta olmak üzere yangın felaketiyle mücadele eden tüm şehirlerimize, oralarda yaşayan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

 

Kaynak: anka