Geçenlerde Umke.org sitemizin facebook sayfasında Afyon Umke Sorumlusu Cengiz Durmuş kardeşimin bir sorusu vardı. Bu soru aynen şöyleydi;

Değerli UMKE gönüllüsü arkadaşlar; Bir konuyu tartışmaya açmak istiyorum. UMKE demek sadece hasta paketleyip taşımak mıdır veya doğada zorlu yaşam mıdır. Lütfen görüşlerinizi paylaşırsanız memnun oluruz. Herkese selamlar.

Bende bu konunun daha geniş kitlelere duyurulması gerektiğini düşündüm. Bunun öncesinde Cengiz arkadaşıma yazmış olduğum cevabı da sizlerle paylaşmak isterim..

 Değerli arkadaşım Cengiz;
Aslında ne o ne bu. Umke özünde; kanunen yada yazısal sınırlandırılmalar yapılamayacak kadar manevi yönü kuvvetli bir yapılanma. Fakat bizler (genelleme yapıyorum) sanırım bu yapılanmanın farkındalığından çok işin kabataslak konsantre edilmiş halini üstlenmiş durumdayız. Umke ne hasta paketlemeyle nede doğadaki zorlu yaşam şartlarına ayak uydurma kabiliyetimizle sınırlandırılabilir.. UMKE yüreğini ortaya koyan insanların elini de taşın altına koyabilme cesaretini gösterdiklerinde tam anlamını kazanacaktır. Yeni fikirlere, kendimizi geliştirmeye ve sıradanlığın dışına çıkmaya ihtiyacımız var. Her tatbikatta aynı şeyleri tekrarlayıp belirli şeyleri ezber etmek dışında, daha farklı ne verebilirim yada ne yapabilirimi düşünmeye ihtiyaç var.. Tatbikatlarda yapılanın yeni gönüllülerimize katkısı tartışılmaz ama artık bizlerde spontan gelişen olaylarmış hissi uyandırıyor. Dolayısıyla işimizin hasta paketlemek ve doğal ortamlarda yaşamakla sınırlandırıldığını düşünüyoruz. Bu kadar yazıyı önerisiz bırakırsak boş konuşmaktan öteye gitmez. Önerim; Bence medikal anlamda yetersiz olduğumuzu ve 112 veya Hastane acillerinde bir nevi staj mahiyetinde UMKE personellerinin rotasyonla görevlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Görsel ve pratik eğitim bence bizleri geliştirecek. Farklı bakış açıları getirecektir.
“ şeklindeydi..

Biliyorsunuz ki UMKE bünyesinde sağlık camiası içerisinden birçok branşta hizmet veren gönüllülerimiz bulunmakta. Fakat UMKE’nin özellikle faaliyet gösterdiği ya da uzmanlaşması gerektiği alan “Acil Medikal Müdehale” kısmıdır. Tabiki sahra hastanelerinde aşağı yukarı bütün branşlara ihtiyacımız oluyor fakat olayın sıcaklığı esnasında en çok ihtiyaç duyulan bilgi acil müdehale bilgisidir. Yukarıda da yazmış olduğum gibi acaba UMKE personellerinin 112 istasyonlarında veya hastane acillerinde bir nevi staj görmesi verimliliği artırıp bu açığımızı kapatmayacak mıdır? Buna yasal olarak imkan yoksa dahi imkanlı hale getirilip böyle bir adım atmak UMKE’ye faydalı olmayacak mıdır?

Evet benim tesbitim ve önerim bu şekilde.. Peki sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz merak ediyorum.. Lütfen yorumlarınızı bizlerle paylaşın ki farklı pencerelerden görünen manzaraları herkes görmeye çalışsın ve bu yönde adım atsın.. Van'da bir çocuk soruyordu "Abi UMKE nedir?"

Saygılarımla..