HÜSNİYE KARAKOYUN

Tunceli’de 20 Mayıs’ta bir kadının canlı bomba şüphesiyle iki jandarma tarafından yere yatırılmasıyla kentte yaşanan gerilimin ardından Dersim Kadın Platformu, açıklama yaptı. Açıklamada, sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılması istenirken, “Cezasızlık benzer hadiselere yol açacaktır” denildi.

Seyit Rıza Meydanı’nda yapılan açıklamaya, siyasi parti ve kurum temsilcileri ile çok sayıda kadın katıldı. Açıklamayı okuyan Tunceli Barosu Kadın Komisyonundan Av. Selma Ulun, “Geçtiğimiz günlerde ilimizde bir kadın vatandaş, iki jandarma personeli tarafından canlı bomba ihbarı neticesinde güpegündüz şehrin ortasında üzerine silah doğrultularak müdahaleye maruz bırakıldı. Yaşanan olayda can kaybının olmamasını büyük şans olarak değerlendiriyoruz. Her birimizi yaşadığımız kentte, güpegündüz böylesi akıl ve mantık dışı uygulamalara maruz kalma ihtimali ile yüz yüze bırakan bu hadiseyi dehşetle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

10 DAKİKA ÖNCE GBT SORGULAMASI YAPILMIŞ

Av. Ulun, “Adeta bir skandal niteliğindeki hadisede müdahaleye maruz kalan kadının 10 dakika öncesinde emniyet personeli tarafından GBT kontrolünden geçirilmiş olması, iki jandarma personelinin olay esnasında görevli dahi olmaması yaşananların boyutunu ortaya koyuyor” ve şöyle devam etti:

“Kaldı ki, müdahaleye maruz kalan mağdur kadına olay esnasında jandarma personellerinin jandarma olduklarını dahi söylememiş, herhangi bir ikazda dahi bulunmamışlardır. Buna rağmen mağdur kadın direniş göstermemiştir ve o anki panik ve korkuyla yere yatmıştır. Yine canlı bomba iddiasına yönelik müdahale esnasında çevredeki halkı korumak adına jandarma bir açıklamada bulunmamış, kontrolsüzce havaya 2 el ateş etmiş ve haliyle halkı paniğe sevk ederek önüne geçilemeyecek tehlikelere sebebiyet vermiştir.

“YAKLAŞIMLAR KABUL EDİLEMEZ”

“Müdahaleye maruz kalan kadının canlı bomba şüphelisi ile örtüşecek bir kıyafet giymemiş olması Jandarma personeli tarafından kadına yönelik olarak silahla yapılan müdahalenin keyfiliği noktasına da dikkat çekmektedir. Hukuken jandarmaların yapmış olduğu bu müdahale PVSK Md. 16 zor ve silah kullanma yetkisini de açıkça ihlal etmektedir. Müdahaleye maruz kalan kadının özgürlük ve güvenlik hakkının ihlali boyutuna ulaşmıştır. Yine kadının masumiyet karinesi ihlal edilmiş, suçlu muamelesi görmüştür. Birçok ihlale neden olan bu yaklaşımlar, toplum tarafından da mağdur kadın tarafından da kabul edilemez niteliktedir.

Bu durumun yaşanmasında yıllardır bitmek bilmeyen savaş siyaseti ve kahramanlık hamasetiyle ülkeyi yönetenlerin büyük payının olduğunu görüyoruz. Ülkedeki nefret ve kutuplaştırma söylemlerinin bazı kesimlerin iliklerine kadar işlediğinin de göstergesidir.

“CEZASIZLIK, BENZER HADİSELERE YOL AÇACAKTIR”

Diğer taraftan soruşturma makamlarına da çağrıda bulunmak istiyoruz. Olayın yaşanmasına neden olan personellerle ilgili sağlıklı, adil ve etkin bir soruşturmanın yürütülmesi en öncelikli taleptir. Zira, bundan sonraki süreçte buna benzer hadiselerin bir daha yaşanmaması için, adli makamların bu tür olaylar karşısında hukuktan yana, adaletten yana alacağı tutum ve vereceği kararlarla doğrudan ilgilidir. Suça karışan devlet görevlilerine karşı sıkça karşılaşılan cezasızlık tutumunun benzer hadiselere yol açacağı anlamına geleceği unutulmamalıdır.

Dersim Kadın Platformu olarak, kadın vatandaşımızın mağduriyetine neden olan bu olayı kınıyor ve buna benzer hadiselerin bir daha yaşanmaması için yetkili kurumları daha dikkatli davranmaya, vatandaşın, başta can güvenliği olmak üzere temel hak ve özgürlüklerine müdahale etme noktasında gerekli hassasiyeti göstermeye davet ediyoruz.”

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Tuncelili kadınların basın açıklaması

Kaynak: anka