CANSU AYDEMİR

2014 yılında ihalesine çıkılacağı açıklanan, temeli 2017’de atılan, 2021’de tamamlanacağı açıklanan Kütahya Şehir Hastanesi inşaatı durdu. Yüklenici firmanın finans sorunu yaşadığı belirtildi.

Temelli 2017 yılında atılan Kütahya Şehir Hastanesi inşaatının, aradan geçen dört yılda, yüzde 55’lik bölümünün tamamlandığı belirtildi.

2014 yılında yapılacağı açıklanan toplam 29 adet şehir hastanesi projesi arasında yer alan Kütahya Şehir Hastanesi’ne ilişkin ilk ihale açıklaması 2014 yılı Şubat ayında, dönemin TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve AKP Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay’dan geldi.

Kinay, 600 yatak kapasiteli hastane ihalesinin mart ayı içerisinde gerçekleştirileceğini ve tesisin, jandarmadan Sağlık Bakanlığı'na devredilen arazi üzerine kurulacağını açıklamıştı.

Kinay’ın ardından 2015 yılı mayıs ayında, hastanenin yapılacağı alanda incelemelerde bulunan dönemin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yeni bir açıklama yaparak, hastane temelinin en geç; 1-1,5 ay sonra atılacağını ifade etmiş ve hastanenin 2 yılda bitirileceğini müjdelemişti.

2016 yılında, dönemin TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyon Başkanı Vural Kavuncu, ihale sürecinin tamamlanarak yüklenici firmayla sözleşme imzalandığını ve sözleşmeye göre hastanenin 2019 yılında hizmet vermesinin planlandığını belirtmişti. Yüklenici firmanın yaşadığı sorunlar nedeniyle inşaat çalışmalarının ertelendiği Kütahya Şehir Hastanesi’nin temeli 2017 yılında atıldı.

YATIRIM BEDELİ 528,6 MİLYON LİRA

Kütahya Şehir Hastanesi ihalesini Güriş inşaat almış, projenin toplam yatırım tutarı 538 milyon 306 bin TL olarak açıklanmıştı. Genel hastanede 500, fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesinde 100 yatak olmak üzere toplam 600 yatak kapasiteli hastanenin 2021 yılında tamamlanarak hizmete sunulacağı öngörülmüştü.

Ancak yüklenici firmanın yaşadığı finansal problemler nedeniyle 4 yılda ancak yüzde 55’i tamamlanabilen hastane inşaatının yeniden durduğu açıklandı.

TAN: “SORUNUN FARKINDAYIZ”

AKP Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, 2 Kasım'da; şehir hastanesinde yaşanan sıkıntının farkında olduklarını belirterek, “Süreci milletvekili arkadaşlarımız ve il başkanımızla birlikte yakından takip ediyoruz. Yüklenici firma hiçbir bahaneye sığınmadan ve daha fazla gecikmeden insanımızın kaliteli sağlık hizmetinden bir an önce yararlanmasını sağlamalıdır” demişti.

CEYHUN: "DEVLETE DEVREDİLEBİLİR"

Son olarak inşaatın çok ağır ilerlediğini aktaran AKP İl Başkanı Sebahattin Ceyhun, şunları söyledi:

“Bunun sebebi de maddi problemler. Pandeminin tüm dünyayı kasıp kavurduğu süreçte yaşanan problemler birçok müteahhit üzerinde olumsuz etki oluşturdu. Yüklenici firma ile görüştük. Kredi problemi yaşadıklarını söylediler ve çözeceklerine dair bir taahhüt verdiler. Yıl başında bu işin biteceğini söylediler. Eğer firma, kredisini ayarlar da işini eski hızına kavuşturursa problem yok. Ancak problem çözülmezse önümüzde iki seçenek var.  Ya devlet buna devam edebilir ya da Gaziantep’te olduğu başka bir firmaya devredilebilir.”

 

Kaynak: anka