UĞUR İSTANBULLU

Artvin’in Arhavi ilçesi sel yaralarını sarmaya çalışıyor. İlçede yaşayan, uzmanlık alanının ise tahkimat ve deniz yapıları olduğunu belirten emekli inşaat mühendisi Ali Uzuneyüpoğlu, taşan Kapisre Deresi’ne yığma taş bloklarla değil betonarme set çekilmesi gerektiğini söyledi.

Arhavi, sel felaketinin ardından yaralarını sarmaya çalışıyor. Emekli inşaat mühendisi Ali Uzuneyüpoğlu, şunları söyledi:

“Emekli inşaat mühendisiyim. Ulaştırma Bakanlığından emekli oldum. Uzman olduğum dal da tahkimat ve deniz yapılardır. Bu derenin taştığı gece buradaydım. Tam dördüncü kattaydım. Şu kamelyanın, zaten gösteriyor durumu oradan girmeye başladı dere. Yükseldi, yükseldi, kesite (dere yatağına) sığmayan taşkın suyu üstten akmaya başladı, buralara. Şimdi yıllardır bunu ben söylüyorum Devlet Su İşleri, her sene gelip şu yatağın dolan kısmını, yani yukarıdan taşkın suyuyla gelen kaya, çakıl ve teressubatı temizlemesi gerekiyor. Her sene bunu yapmazsa dere kesiti daralıyor, su sığmıyor ne yapacak haliyle akacak buraya. Bunu mühendis olmaya da gerek yok, herkes bilir bunu.

“DERE ALTINI BOŞALTIYOR VE YAVAŞ YAVAŞ YARIYOR”

Olay, hadise de budur. Ben birkaç kez hatırlattım arkadaşlara. İhmal sonucu dere üstten taşmaya başladığı zaman çakılın altını boşaltıyor ve yavaş yavaş yarıyor. Şuradan şuraya, aşağı yukarı 300-400 metrelik kısım. Şimdi bunun önüne nasıl geçilir? Bu engelleyici yapı, geçici bir çözümdür. Bunun kalıcı olması için bu derenin daha ileride tekrar taşınca yıkmaması için betonarme istinat duvarı yapılacak. Aslında derenin her iki tarafı da yapılması gerekmektedir, eğer kalıcı çözüm isteniyorsa. Ama bunu da ilgililer yapacaklardır. Başka çaresi yok. Bir de buranın kot seviyesi de biraz düşüktür. Kotu düşük, artı dere yatağı da yükselmiş, su sığmadı olay bu.”

Bu arada ilçede sel sonrası temizlik çalışmaları sürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gönderdiği ekipte yer alan Erdi Karabulut; “İstanbul’dan İSKİ kanalizasyon başkanlığı tarafından görevlendirildim, ayın 23 ünden itibaren buradayız. Arhavi’nin bir nebze olsun yaralarını sarabilmişsek ne mutlu bize. Görevimiz bitene, buraları normal hale getirene kadar hizmetimiz kesintisiz devam edecek” dedi.

Boğaziçi Mahallesi’nde Bilgen Şahin ise “Çarşambadan itibaren burada sel felaketi yaşadık. Allah’ıma şükürler olsun yine de bu kadar, gereken şeyler, gerekli yardımlar geldi. İnşallah böyle bir felaket daha yaşamayız” dedi.

 GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

* Sel anı

* Dere genel görüntüsü

* Emekli inşaat mühendisi Ali Uzuneyüpoğlu

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanı Erdi Karabulut

* Bilgen Şahin

 

Kaynak: anka