AHMET ÜNSAL

Tam kapanmanın sona ermesiyle Manisa’nın Demirci köyünde suyu şifalı olduğuna inanılan Yarapınar’a akın yaşanıyor. Şifa niyetine su almaya gelenler, Covid-19’a karşı gereken sosyal mesafeye aldırmıyor.

Köylüler, su kaynağının adının Yarapınar olduğuna dikkat çekerek, şifalı suyun Kurtuluş Savaşı döneminde ateşli silahla yaralanan askerlerin yaralarının temizlenmesinde ve tedavisinde kullanıldığını anlatıyor. Günümüzde ise şifalı suyun; şeker (diyabet), tansiyon, böbrek taşı, akciğer kanseri, kolon kanseri, ayak mantarı, pişik, kaşıntı, egzama, sedef, mide ülseri ve guatr gibi birçok hastalığın tedavisinde etkili olduğuna inanılıyor.

“YURDUN HER YANINDAN GELİYORLAR”

Tam kapanma süreci boyunca depoladıkları şifalı sularının bitmesi ve şehirlerarası yasakların kaldırılmasıyla birlikte, Manisa’ya 26 kilometre uzaklıkta olan Demirci mahallesi en kalabalık günlerin yaşamaya başladı. Suyun özelliğini duyan ve yurdun her yanından gelen vatandaşlar, su alabilmek için yanlarında getirdikleri bidonlarla uzun kuyruklar oluşturuyor. Suyun yönetiminden sorumlu Demirci Mahallesi Şifalı Su Derneği’nin yazılı ve görsel olarak yaptığı sosyal mesafe ve maske uyarıları ise hiçe sayılıyor. Bir an önce suyunu alıp gitmek isteyen vatandaşlar arasında zaman zaman gerginlikler de yaşanıyor.

“ŞİFA ARARKEN CANINIZDAN OLMAYIN”

Şifalı suyun kesinlikle ücretsiz olduğunu hatta ulaşımın kolay olması için birden fazla dolum ağzının devreye alındığına işaret eden Demirci Şifalı Su Derneği Başkanı Halil Palaz, su almaya gelen vatandaşlara bazı hatırlatmalarda bulunarak, “Covid-19 nedeniyle dünya insanlığı ciddi bir sınavdan geçiyor. Ölümlerin daha az olması için su başındaki sosyal mesafeye mutlak uyulması gerekir. Eğer uyulmadığı takdirde su alımına kesinlikle izin vermeyeceğiz. İnsanların buradaki sudan alarak şifa görmek isterken kapacakları bulaşlarla yaşamlarını sonlandırmasınlar” dedi.

 

Kaynak: anka