Renkli mozaik taşlarının çıktığı Fırat nehri üzerinde yer alan Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde yaşayan Abu Bekir Atmaca, 5 bine yakın farklı renklerde taş topladı. Hobi olarak başladığı taş toplama işini sürdüren Atmaca, evinde sergilediği bine yakın taşa isim vererek evinde sergiliyor.

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde yaşayan 4 çocuk babası 52 yaşındaki Abu Bekir Atmaca, 15 yıl önce akvaryumu için taş toplamaya başladı. Topladığı taşların farklı olduğunu gören Atmaca; Şanlıurfa ve Fırat nehri kıyısındaki köylerde taş toplamaya başladı.

Bölgenin coğrafi konumu sayesinde çok farklı renk ve ebatlarda taş toplayan Atmaca, topladığı 5 bine yakın taşı, evinde sergiliyor. Bine yakın taşa farklı isimler veren Atmaca, Fırat nehri bölgesindeki köylerde buldukları taşların değerli olduğunu ve bunların uzmanlar tarafından araştırılmasını ve bir müzede sergilenmesini talep ediyor. Atmaca, şunları söyledi:

“Akvaryum için toplamaya başladım. Daha sonra bende bir hobi oluşmasına yol açtı. Bu merak bende bir hastalık haline geldi. Nereye gitsem yerlere taşlara bakıyorum ve o yerdeki taşları toplayıp cebime koyuyorum. Evime getiriyorum bir yerlere dizmeye başlıyorum. Bu taşları Şanlıurfa’nın dört bir yerinde topladım. Gaziantep’ten de topladım taşları çünkü o taraflara gezmeye gittim. Bunların içinde en çok taş topladığım yer Şanlıurfa ve çevresi diyebilirim.”

"YURT DIŞINDAN TELEFONLAR GELİYOR"

Kimi insanlarda altın arama merakı olduğunu ancak kendisinde de taş arama merakı oluştuğunu belirten Atmaca, “Birecik ve çevre köyleriyle birlikte bu taşları topladım ve koleksiyon yaptım. Taşları internette araştırmaya başladım. Daha sonra isimlendirmeye başladım. Bu taşların meraklısı oldukça fazla hata öyle ki yurtdışında bana telefonlar gelmeye başladı. Talep çoğalınca ben de dedim ki bu taşla Türkiye de araştırılsın ve bizim madenlerimiz, bizim değerlerimiz, Türkiye’de değerlendirilsin” dedi.

Elinde 5 binden fazla taş olduğunu belirten Atmaca, “Bazılarını da bir yerde muhafaza altına almışım şu gördükleriniz sadece taşların üçte biri diyebiliriz. Bu taşların nerdeyse hepsini isimlendirmişim. Hepsini kodlamışım, bunların içinde bir aşk taşı bile var. Avucunuza aldığınızda resmen insana bir enerji veriyor. Bir de tabletler var. Onları Fırat kenarında bulmuştum. Merak ettim, üzerindeki çizgilere baktım. Büyük ihtimale 3 bin yılık vardır o tabletler dedim. Bu sebepten dolayı araştırılmasını istiyorum” diye konuştu.

"MÜZE OLUŞTURMAK İSTİYORUM"

“Taşlara olan merakım nerdeyse bir hastalık haline geldi” diyen Atmaca, "Çevredekiler bana resmen 'hocanın kafası gitmiş' dediler. Bazen de çocuklarıma babanıza mukayyet olun diyorlardı, adam yerden taş topluyor diye. 15 yıl aradan sonra 'kafayı yemiş' diyenler şimdileri benimle gurur duyuyor. Hedefim de ise topladığım taşlarla bir müze oluşturmak var. Bir ev almak istiyorum büyük bir ev, bu taşları orada sergileyerek bir müze oluşturmak istiyorum. Böylelikle insanların gelip ziyaret ederek bu taşları görmelerini istiyorum” dedi.

 

 

Kaynak: anka