TUNAKAN YILDIRIM

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve dünyada en iyi korunan 20 kent arasında bulunan Safranbolu’da bu yıl 5’incisi düzenlenen Safran Festivali başladı.

Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi ve Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı iş birliği ile bu yıl 5’incisi düzenlenen Safran Festivali Karabük Belediyesi Bando Ekibi eşliğinde kortej yürüyüşü ile başladı. Safranbolu’ya bağlı Babasultan Mahallesi’nden başlayan yürüyüş Kazdağlı meydanında sona erdi. 

Karabük Valisi Fuat Gürel, şunları söyledi:

“Böyle güzel bir ürünün hasadı ve aynı zamanda bir etkinlik kapsamında turizme katkı sunmak bir taraftan da hasat yapmak adına aranızdayız. Bizleri Kültür Turizm Vakfımız, Kaymakamlığımız ve Belediye Başkanlığımız bir araya getirdiler. İnşallah 3 gün sürecek bu etkinlikle Safranbolu’muzun bu nadide bitkisinin tanıtımına hasadına ve ilçemizin turizmine katkıda bulunmaya çalışacağız. Ben emeği geçen Kültür turizm vakfı başkanımız Şefik Dizdar beyefendi olmak üzere ekibine, kaymakamlığımıza ve belediye başkanlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum.” 

Safran yetiştiren birçok insanın safran bitkisinin pazarlamasını nasıl yapacağını bilmediğini dile getiren Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, şunları söyledi:

“Her geçen yıl safranla ilgili dikimin artmasından satışının çoğalmasından ancak dikilmesi problem değil de ben genellikle şununla ilgili şikâyetler alıyorum. Satışı ile ilgili birçok insan yetiştirdiği ürünün pazarlamasının nasıl yapılacağını bilemiyor. O yüzden üreten vatandaşlara destek olunması gerektiğini düşünüyorum. Bu tür festivaller, şenlikler, etkinlikler tanıtımlar için çok kıymetli. Bizim Altın Safran Belgesel Film Festivalimiz var. Biz o festivali önümüzdeki sene Eylül ayından Haziran ayına kaydırmayı planlıyoruz. Peş peşe iki etkinliğin belki de vakit ayırmak noktasında da sıkıntı olacağını düşünürsek aslında şenlik kıvamında olan 2 günlük bu festivalin belki de organizasyonun çok daha önceden başlatılarak daha geniş kapsamlı ve daha geniş kitlelere duyurularak yapılması gerektiğini de düşünüyorum.”

Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, şöyle konuştu:

“Kentimize ismini veren o mucize bitkinin şenliğinin bu yıl 5’incisini idrak ediyoruz. Safran Hasadı festivalimiz İnşallah şehrimizin turistik ilerlemesinde ve bu konudaki gayretlerimizin sonucunu almamıza vesile olmasında hepimizi sevindirecektir. Bu yıl sadece Keten Köyü’nde İsmail kardeşimizin başlattığı ekim dikimi 9 ayrı üreticiye ulaşmış safran bitkisini yetiştiren kişiler olarak ve 40 dönümden fazla alanda yetiştirilmeye başlanmış.” 

Festival etkinlikleri kapsamında Safranbolu Erkek Halk Oyunları ekibi tarafından folklor gösterisi düzenlendi. Ardından Safranbolu tarihi çarşıda yer alan Cinci Hamamı’nın çatısından vatandaşlara safranlı macun dağıtıldı ve Safranbolu Turizm İşletmecileri derneği tarafından hazırlanan ve kazanlarda kaynatılan zerde tatlısı vatandaşlara ve katılımcılara ikram edildi.

 

Kaynak: anka