TUNAKAN YILDIRIM

Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı ve HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Yunus Değirmenci Karabük'te asgari ücrete yönelik açıklamalarda bulundu. Değirmenci, “Enflasyon canavarına dur demedikçe, dövizlerdeki artışları kontrol altına almadıkça, hayat pahalılığıyla ilgili sorunu çözmedikçe asgari ücreti kaç lira yaparlarsa yapsınlar benim umurumda değil” dedi.

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci; HAK-İŞ Genel Sekreterliği, Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanlığı ve Kardemir Karabükspor Başkanlığı yapan Metin Türker’in vefatının 24 yılı sebebi düzenlenen anma programına katılmak için Karabük’teydi.

Yunus, burada yaptığı açıklamada; asgari ücret tespit çalışmaları ile ilgili şunları söyledi:

“TÜRK İŞ'İN TALEP ETTİĞİ 3.800-4.000 LİRA BU SORUNU ÇÖZMEZ”"

"Asgari ücret ne yaparsanız yapın geçim ücreti olmadığı müddetçe, asgari ücret olduğu müddetçe, bu sorun çözülmez. Türkiye'de 7 milyonu ilgilendiren bir asgari ücret atışını konuşuyoruz. Bu Türkiye'nin en büyük toplu sözleşmesi. Dolayısıyla bu toplu sözleşme dediğimiz asgari ücret artışının hükümetin bu açıkladığı ya da sendikaları temsil eden Türk-İş'in talep ettiği 3 bin 800- 4 bin lira ile falan bu işi çözmez.

"CEBİMİZDEKİ PARANIN 1 AY SONRA ERİMEYECEĞİ BİR MODEL GELİŞTİRELİM"

Gelin cebimizdeki parayı, verdiğiniz paranın 1 ay sonra erimeyeceği bir model geliştirelim. 5 bin lira yaptığımızı kabul edelim, iş verenler ne yapacak? Tek taraflı mı bakalım olaya? Şimdi özellikle KOBİ’leri ilgilendiriyor asgari ücret, orada çalışan milyonlarca işçiyi ilgilendiriyor. Şimdi ne yapacak KOBİ’ler, bu yükselen asgari ücretin karşısında ya küçülmeye gidecek ya da kayıt dışına kaçacak. Hep beraber olup bu modeli biz işçisiyle işvereniyle, hükümetiyle ortaklaşa bir çözüm yolu aramazsak sonuca gidemeyiz.

"ASGARİ ÜCRET BENİM UMURUMDA DEĞİL"

Bu enflasyon canavarına dur demedikçe, dövizlerdeki artışları kontrol altına almadıkça, hayat pahalılığıyla ilgili sorunu çözmedikçe asgari ücreti kaç lira yaparlarsa yapsınlar benim umurumda değil. Öyle bir güne geldik ki zengin daha zengin oluyor, fakir daha da fakirleşiyor. Ya bizim alın terimiz, emeğimiz bu kadar mı ucuz? Hepinizin bildiği gibi 2 yıldır pandemi sürecini yaşıyoruz. Pandemi de çarkları döndüren emekçiler değil mi? Şimdi kalkmışız asgari ücret 3 bin 850 mi olsun 4 bin mi olsun, hatta 5 bin mi olsun... Ne yaparsan yap! Benim umurumda değil arkadaşlar bir sendikacı olarak, Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı ve Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı olarak asgari ücretin ne kadar arttığı benim umurumda değil. Çünkü bu asgari ücret olmaktan çıkmalı, geçim ücreti olmalı.

Şimdi içimizde asgari ücretle çalışan var mı bilmiyorum. Tek kişi mi? Hanımı ve en 2 tane çocuğu var, nasıl asgari ücret oluyor bu? 1 Kişinin çalıştığı asgari ücretle 4 kişiyi geçindireceğiz. Ev kiraları almış başını gitmiş, markete girmekten korkar hale gelmişiz. Eskiden sevmediğimiz insanları gördüğümüzde yolumuzu çevirirdik, şimdi market önümüze çıktığında yolumuzu çeviriyoruz. Dolayısı ile hem asgari ücret tespit komisyonunun yaptığına, hem de bu verilecek rakamın ne olursa olsun karşıyız, karşıyız, karşıyız! Buna ekonominin alt tabana yayılması yönünde, hayat pahalılığının, çalışanlar, üretenler adına düzeltilmesinde bir adım atılmadıkça asgari ücretin ne kadar olacağını hiç umursamıyorum.

SÜREKLİ BAĞIRIYORUZ, ÇALIŞANDAN BU KADAR VERGİ ALMAYIN DİYORUZ, DİLENCİLİK Mİ YAPALIM?

Tabii ki Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı ve Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı olarak görüşümüz vardır. Beklentimiz vardır. Ama bu beklentimizi karşılamaya kalktığı zaman diğer taraftan kayıt dışına kaçacak. İşsiz insanlar kalacak. Oraya bir çözüm bulsun hükümet. Sürekli bağırıyoruz, çalışandan bu kadar vergi almayın diyoruz. SSK primlerini gözden geçirin diyoruz. Vergi dilimini 15'ten değil 10'dan başlatın diyoruz. Çalışanlar geçinemiyor, diyoruz. Yanlış bir şey mi söylüyorum. Dilencilik mi yapalım? Süreci takip ediyoruz, asgari ücretle ilgili rakamdan daha ziyade, vergi ve sigorta konusunda, hükümetin, devletin adım atmasını bekliyoruz. İşçinin cebine ciddi bir şekilde geçinebileceği bir rakamın hükümet, devlet tarafından verilmesini bekliyoruz, talep ediyoruz. Bu konuda Türk-İş'le de görüşmelerimiz var. İnşallah hepimizin umduğu bu konuda iş verenlerin de zor duruma düşmediği, kaosa sürüklemediği daha da önemlisi işsizliği arttıracak bir sonucu olmaması dileğiyle takip ediyor ve görüşlerimizi her platformda dile getiriyoruz.''

 

 

Kaynak: anka