Türk lirasındaki hızlı değer kaybı nedeniyle giyim sektöründe hizmet veren işletmeciler ürün bulamamaktan, ürünlerin dolarla satılmasından şikayetçi. Niğde Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Alim Yeşil, "Şu anda esnaf ürününün fiyatını dolar bazında belirliyor. Dolar bazındaki fiyatla da ürününü nakit parayla satıyor. Bunun benzerini 1994 yılında yaşamıştık, şimdi aynısını yaşıyoruz" dedi.

Niğde Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Alim Yeşil, ürünlere gelen zamlarla birlikte giyim toptancılarının artık dolarla satış yaptığını belirtti.

"BUNDAN SONRA ESNAF TİCARETİNİ ÖZ SERMAYESİ İLE YAPMALI"

ANKA Haber Ajansı'na konuşan Yeşil, "Maalesef ki ülkemizde iğneden ipliğe kadar her şey dolar ile satılıyor. Şu anda esnaf ürününün fiyatını dolar bazında belirliyor. Dolar bazındaki fiyatla da ürününü nakit parayla satıyor. Doların yükselmesinden sonra fiyatlar yükselişe geçti. Bunun benzerini 1994 yılında yaşamıştık, şimdi aynısını yaşıyoruz. Bizim sektörde eskiden vadeler olurdu şimdi ise vadeler de kalktı. Nakit bazda ürün veriyorlar ama çek söz konusu olduğu zaman ürün vermiyorlar. Zaten alan, imalatçıdan dolar bazında alıyor. Dolar bazında aldığı ürünü bugün sattığı fiyattan yerine koyamayacağından dolayı bu döngünün fazla süreceğini zannetmiyorum. Bir iki aya zaten oturur. Esnaflığı da öz sermaye ile yapmamız lazım. Bundan sonra ticareti esnaflarımız öz sermayesi ile yapmalı" dedi.

"TL İLE ÜRÜN ALAMIYORUZ"

Niğde'de giyim işletmecisi Şükrü Akpay da "İnanılmaz fahiş rakamlarla karşı karşıyayız. Son bir iki yıl içerisinde inanılmaz bir fiyat artışı var. Daha önce iç piyasaya ürün aldığımızda tamamen TL üzerineydi. Şu an tamamen dolar üzerine. Biz, TL üzerinden hiçbir şekilde ürün alamıyoruz. Ürün bulamıyoruz. Hem hammadde hem kumaş olarak sıkıntı içerisindeyiz. Bir polardan bahsedeyim, toptanda yüzde 80, yüzde 100 bir artış var. Daha önce biz 100 liraya alıyorsak şu an 200-220 lira gibi bir rakam çıkıyor. Zaten toptan tamamen sıkıntı. Ürün bulamıyoruz, olanlar da stok yapıyor. Kur üzerinden satmaya çalışıyor. Bir çözüm bulunmazsa, bir dur denilmezse dükkanlarını kapatmak zorunda kalacağız" dedi.

Kaynak: anka