ESMA TURAN

Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) ve Marmaris Ticaret Odası (MTO), yeme içme işletmelerinin 1 Haziran’ı beklemeden açık mekânlarda misafir kabul edebilmelerini istedi.

Tam kapanma sonrası Kademeli Normalleşme Tedbirleri çerçevesinde hayata geçirilen uygulamalara yönelik yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Malumları olduğu üzere yaşanılan süreçte bir yıldan fazla süredir tüm dünyada ve ülkemizde etkisini gösteren koronavirüs salgını halen etkilerini şiddetli şekilde göstermeye devam etmektedir. Tam kapanma tedbirlerinden yeni çıkılan bu dönemde açıklanan Kademeli Normalleşme Tedbirleri kapsamında halen yeme-içme işletmelerinin belirli saatler arasında gel-al ve paket servis şeklinde hizmet verebilecekleri belirtilmiştir.

“İŞLETMELER TÜKENME NOKTASINA GELDİ”

“Bölgemizin en önemli gelir kaynağı olan turizm sektörünün ana bileşenlerinden ve hizmet sektörünün en temel ayağı olan yeme-içme işletmeleri kapalı kaldıkları bir sene sonrasında tükenme noktasına gelmiştir. Havaların ısınması ve ulusal/ uluslararası tedbirlerin rahatlatılması ile birlikte turizmde yaşanılan hareketlilikle yerli ve yabancı misafirlere en iyi hizmetin verilebilmesi gerekmektedir.

“PLANLAR 17 MAYIS’A GÖRE YAPILDI”

“Bu süreçte yeme-içme faaliyeti gösteren tüm işletmelerimiz, aksi herhangi bir açıklama olmadığı için, tüm planlarını 17 Mayıs Pazartesi günü açılacakları üzerine yaptılar ve şehir dışındaki personellerini görev mahalline davet ettiler. Nitekim şehir dışından gelen çalışanlar için konaklama ve günlük yevmiyeleri kişi başı en az 300 TL’lik bir maliyet oluşmaktadır.  Öte yandan üye işletmelerimiz tamirat ve tadilâtlarını imkânları olmadığı halde, 17 Mayıs’ta açılmaya göre tamamladılar. Parası olanlar ellerinde kalan son paralarını tamirat-tadilat işlerine harcadılar, olmayanlar ise borçlanarak tadilatlarını tamamladılar. Bunların yanı sıra her türlü ürün tedarikleri (taze ürünler dahil) ve ekipman ihtiyaçları giderildi. Elbette ki, bu da orta ölçekli bir işletme için 30-40 bin TL’leri bulan bir harcama kalemidir.

“SAAT 20.00’YE KADAR İZİN VERİLMELİ”

“Bu kapsamda talebimiz, 1 Haziran Salı gününü beklenmeksizin yeme-içme işletmelerinin açık alanlarda hijyen ve mesafe kurallarına uyarak misafir kabul etmesine izin verilmesidir. Havaların ısınması ile beraber açık alanlarda oturulması mümkün olmaya başlamıştır. Bu noktada yeme içme işletmelerinin açık alanlarında, 1 Haziran tarihine kadar her gün saat 20:00’ye kadar misafir kabul edilmesine izin verilmelidir.”

 

Kaynak: anka