HASAN KÜÇÜK

Mersin’in oksijen deposu olarak bilinen Yenişehir ilçesinde 190 dönümlük alandaki çam ağaçlarının gençleştirme gerekçesiyle kesilmesi yargıya taşınacak.

Kentte büyük tepki toplayan Emirler’deki ağaç kıyımının durdurulması için büyük çaba sarf eden sivil toplum kuruluşları (STK), seslerini duyurmak için Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya geldi.  STK’lar adına basın açıklaması yapan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, Türkiye’deki ormanların son zamanlarda bilime aykırı ve plansız bir biçimde rant odaklı orman üretim tesisleri olan özel şirketlere ucuz hammadde sağlamak için talan edildiğini söyledi. Asan, “Emirler’de orman gençleştirmesi adı altında yapılan ağaç katliamı ormanın ekosistemine, bölgenin iklimine, hayvancılığına, tarımına ve yayla turizmine çok zarar verecektir” dedi.

Ağaç kesiminin ayrıca ormanlık alanın eğimli olması ve toprağın killi olması yüzünden de bölgede erozyona neden olacağını vurgulayan Aslan, “Emirler ormanları bizimdir. Ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Yetkililerden Mersin halkının sesine kulak vererek orman katliamını durdurmasını talep ediyoruz” dedi.

Aslan, son olarak Mersin Barosu’yla birlikte dernek olarak bu katliamı yargıya taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

CHP’Lİ YILDIZ: “CİĞERLERİMİZE OTEL YAPILSIN İSTEMİYORUZ”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız ise konuyla ilgili olarak Orman Bölge Müdürlüğü’nden ve Orman Bakanlığı’ndan spekülatif bilgiler dışında herhangi bir bilgi verilmediğini savundu.

Yıldız, “Bugüne kadar önce ‘gençleştirme’ ardından ‘seyreltme yapılıyor’ dediler. Şimdi ise endüstriyel bir orman oluşturulacağını söylediler. Biz bunların tamamının yalan olduğunu düşünüyoruz. Orman Bakanlığı kafaları rahatlatmak için açıklama yapmak zorundadır. Çünkü bizler buraların imar uygulamasına kurban edileceğini düşünüyoruz. Oralarda yapı filan görürsek şaşırmayacağız. Bunu defalarca yaşadık biz artık bunun olmasını istemiyoruz. Ciğerlerimize villa veya otel yapılmasını istemiyoruz. Bunların olmaması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu.

BELEDİYE MECLİSİNE DAMGA VURDU

Orman kesimi Yenişehir Belediye Meclisi’ne de damga vurdu. CHP’li Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit şunları söyledi:

“Var olan ormanı kestirip imara açtırmayız. Halkımıza ve hukuka güveniyorum. Bu olayda da hukuksal bir aksaklık olduğunda gereğini yaparız. Vatandaşlarımız endişelerinde son derece haklı, tüm varlığımızla böyle bir davranışın da karşısında oluruz. Sonbaharda oraya fidanları elimizde dikeceğiz. Hukuksal açıdan bir sıkıntı varsa konuya ilişkin dava açacağız. Oraya imar olmayacak, yeni fidan dikilecek tabi ki bir fidanın yetişmesi 20 yılı bulacak. Bölgede bu hassasiyetimiz devam edecek.”

JANDARMA KESİM ALANINA SOKMAMIŞTI

Öte yandan geçtiğimiz günlerde ağaç kesimi yapılan alana yaklaşarak kesimi durdurmak isteyen çevrecilere jandarma izin vermeyip engellemişti. Yenişehir Kaymakamlığı’nın bölgedeki muhtarları toplayarak söz konusu alan dışında kesimin olmayacağını belirtmesi üzerine çevreciler alandan ayrılmak zorunda kalmıştı.

 

Kaynak: anka