Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler, katliamın 28. yılında pek çok kentte düzenlenen tören ve yapılan açıklamalarla anıldı.

Sivas Katliamı’nın 28. yıl dönümü dolayısıyla Eskişehir’de tören düzenlendi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ile Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Sivas’ta katledilenler içen Vilayet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Meydana, yaşamını yitirenlerin fotoğrafları yerleştirildi, “Karanlığa ve Katliamlara Karşı Adalet İstiyoruz” pankartı açıldı. Eskişehir'de akşam saatlerinde de Hacı Bektaşi Veli Vakfı ve Derneği tarafından bir yürüyüş düzenlendi. Adalar girişinden başlayan yürüyüş, Ulus Anıtı önünde sona erdi. Katılanların, üzerinde “2 Temmuz Sivas Katliamı Unutma, Unutturma” yazılı siyah tişört giydiği ve siyah maske taktığı yürüyüşte, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap verecek” sloganları atıldı.

“SON DERECE PLANLI VE ORGANİZE”

Katliamın yıldönümünde Tunceli’deki Sanat Sokağı’nda da bir basın açıklaması yapıldı. Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Ekber Kaya, şunları söyledi:

“Bu katliam, devlet güçlerinin göz yummaları ve ötesinde yönlendirmeleriyle son derece planlı ve organize bir çalışmanın sonucunda gerçekleştirildi. Bu katliamda yer alan gerici katil güruh içinden sadece çok küçük bir grup hakkında dava açıldı. Uzun süren yargılamalar sonunda bu katillerin çoğu ya hiç ceza almadılar ya da küçük cezalarla kurtuldular.”

CHP KAYSERİ: BİLİNÇLİ OLARAK KANA BULADILAR

CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer de katliamın yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Özer şunları söyledi:

“Aradan geçen 28 yıl, yaşanan bu üzücü olaydan ne yazık ki ders çıkarmadığımızı gösterdi. Suçluların cezasız kaldığı, sırtlarının sıvazlandığı, evlatlarımız arasındaki ayrımın isteyerek artırıldığı bir dönemde olmamız; ders almadığımızın en büyük kanıtı. Pir Sultan Abdal Şenliği’nin havasını bilinçli bir şekilde kana bulayan eller, bugün de kalplerindeki kötülükleri gizlemeden, kardeşi kardeşe düşürmek amacıyla meydanlarda tehditlerine devam ediyorlar.”

KAYSERİ BARO BAŞKANI: YANAN CANLAR BİZİM

Kayseri Baro Başkanı Avukat Cavit Dursun ise yaptığı yazılı açıklamada, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Madımak'ta yanan canlar bizim. Hiçbir gücün, milli birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi bozmasına asla izin vermemeliyiz. İnşallah bu topraklarda bir daha böyle acılar ve provokatif olaylar yaşanmaz. Bunun için ortak akla, liyakat ve ehliyete, Cumhuriyet’in kurucu felsefe ve ilkelerine, anayasal ve evrensel insani ve hukuki değerlere, hukukun üstünlüğüne, hukuk devletine, bağımsız yargıya ve güçlü savunmaya, her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.”

 

Kaynak: anka