MELİS ANTER

Muğla’da Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren Maden Direktörlüğü’ndeki 400 işçinin ücretsiz izne çıkartılması kararına, maden işçileri sert tepki gösterdi. İşçiler, bugün öğle saatlerinde maden sahasında basın açıklaması yaptı.

Muğla’nın Yatağan ilçesindeki Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. bünyesindeki Maden Direktörlüğü’nde madencilik faaliyetlerinin durması nedeniyle firma açıklama yaparak 400 işçiyi, ücretsiz izne çıkarmaya karar verdiğini duyurdu.

ANKA Haber Ajansı’na açıklama yapan Maden İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Osman İlhan "Özeleştirmede burayı satın alan şirket, 2048 yılına kadar işçi çıkarmayacağı sözünü vermişti, tabi emeklilik hakkı dolanlar hariç. Mahkeme kararları ile çalıştırılmayan bazı ocakları bahane ederek işçilerimizi ücretsiz izine göndermek istiyorlar, bu tavrı asla kabul etmeyeceğiz, işçilerimizin hakkını sonuna kadar koruyacağız” dedi.

SENDİKA İLE ŞİRKET ANLAŞMADI

Maden-İş Sendikası heyeti, firma yetkilileriyle Yatağan ilçesinde bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, firmanın kendilerine sunduğu teklifi kabul etmeyen Maden-İş Sendikası heyeti, hiçbir işçinin mağdur olmasını kabul etmeyeceklerini belirterek masadan kalktı. Yapılan görüşmede, işverenin, yaklaşık 100 kişiden bazılarının 4C ile başka kurumlara gönderilmesini, bazılarının ise emekliye ayrılmasını, 190 kişinin ise maden sahasındaki mahkeme sürecine bağlı olarak ücretli izne çıkartılmasını, 59 kişinin ise çalışmaya devam etmesini teklif etti.

Maden-İş Sendikası heyeti ise yapılan bu teklifi kabul etmediğini, yaklaşık 400 çalışanın herhangi bir mağduriyete uğramadan çalışmaya ve maaşlarını almaya devam etmesi gerektiğini, bunun için de ne gerekiyorsa yapacaklarını belirterek, masadan kalktı.

Görüşmelerin ardından sabah erken saatlerde Maden Direktörlüğü’nde maden işçileriyle bir araya gelen Maden-İş Sendikası heyeti, basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz de destek verdi.

MADEN İŞÇİSİNİN YANINDA OLACAĞIZ

Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Osman İlhan, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Madencilerin tarihi Yatağan’ın tarihidir. Madencinin kazanımı Yatağan’ın kazanımıdır. Zor bir süreçten geçiyoruz. Ama biliyoruz ki bugüne kadar bütün zorlukları aşan madenci bugün de bugünden sonra da zorlukları aşacaktır. Kimsenin kuşkusu olmasın. Maden İş Sendikası Yatağan Şubesi dün olduğu gibi bugün de görevinin başındadır. Her zaman çevre, insan sağlığını ve tarihi dokuyu koruyan madenciliğin devamını savunduk. Savunmaya da devam edeceğiz. Ülkenin durumundan, pandemi sürecinden, ekonomik krizlerden, toplu sözleşme süreçlerinden kaynaklanan sorunlar yaşanabilir. Biz sendikal örgütlülüğümüzden gelen gücümüzle; her zaman sorunları örgütlü mücadele anlayışı çerçevesinde çözmeye çalıştık. Örgütlülüğümüz sayesindedir ki, pandemi döneminde madenci, süreci kayıp yaşamadan atlatmıştır. Bundan sonra çıkacak bütün sorunları da bu mücadele anlayışımız, örgütlü gücümüz ile çözeceğiz. Şu an itibariyle ücretsiz izin uygulaması, genel merkezimiz, şubemiz ve Yatağan Belediye Başkanımızın girişimleri, madenci arkadaşlarımızın kenetlenmesi sonucunda şimdilik bu ay gündemden çıkmıştır. Ancak madenciler her zaman örgütlü duruşu, sendikal disiplini, birbirlerine ve madenciliğe sahip çıkma geleneği ile bütün sorunları çözeceğini buradan bir kere daha haykırıyor. 1 Ağustos 2021 tarihinden itibaren de hiçbir arkadaşımızın mağdur edilmemesi ve hak kaybına uğramaması için gereken girişimleri emek dostları ile hep birlikte yapacağız.”

BELEDİYE BAŞKANI TOKSÖZ: “SENDİKANIN ALDIĞI KARARLARI DESTEKLEYECEĞİZ”

Yatağan Belediye Başkanı AKP’li Mustafa Toksöz de her zaman olduğu gibi işçilerin yanlarında olduğunu belirterek, “İlçemizde faaliyetlerini yürüten santral ve maden sahasında çalışan her işçi arkadaşımızın yanındayız. Onların mağdur edilmemesi için gereken her şeyi yapacağız. Bu süreçte sendikamızın almış olduğu kararların destekçisiyiz. Oluşabilecek mağduriyetin giderilmesi için bizim de girişimlerimiz var. Umarım en kısa sürede bu süreç bir daha açılmamak üzere gündemden çıkar” dedi.

Jandarma, eylem ve basın açıklaması öncesi termik santralde geniş güvenlik önlemi aldı.

 

Kaynak: anka