BUĞRA KAYA

Kırklareli’nde Lüleburgaz Belediyesi tarafından yaptırılan Balkan Göç Anıtı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törenle açıldı. Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, “Göreve başlarken söz verdiğimiz gibi, kimseyi ayırmadan, ötekileştirmeden, dürüst, şeffaf ve hesap verebilir bir belediyecilik anlayışıyla çalışmaya devam ediyoruz. Gelirlerimizin yüzde 35’ini yatırıma dönüştüren, bütün bu yatırımları öz kaynakları ile yapabilen ve aynı zamanda şunu çok net ifade etmek istiyorum ‘borçsuz’ bir belediyeyiz” dedi.

Siteler Mahallesi Manolya Sokak’ta bulunan ve koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Belediye Başkan Yardımcısı Erol Özgür’ün adının verildiği parka yaptırılan Balkan Göç Anıtı’nın açılışına; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra, Trakya bölgesi milletvekilleri, belediye başkanları, il ve ilçe başkanları ile partililer katıldı. Gerenli, törende yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“Sayın Genel Başkanım, her şeyin sevgiyle başladığı, demokrasi ve hoşgörünün egemen olduğu, aklın, bilimin ve sanatın rehberliğinde aydınlık geleceğine yürüyen çağdaş cumhuriyet kenti Lüleburgaz’ımızda sizleri ağırlamaktan büyük bir mutluluk ve onur duyuyoruz. Atatürk ilke ve devrimlerinin laik, demokratik ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin yıkılmaz kalesi Lüleburgaz’a hoş geldiniz.

“KİMSEYİ AYIRMADAN, ÖTEKİLEŞTİRMEDEN”

Göreve başlarken söz verdiğimiz gibi, kimseyi ayırmadan, ötekileştirmeden, dürüst, şeffaf ve hesap verebilir bir belediyecilik anlayışıyla çalışmaya devam ediyoruz. Bunun için ilk olarak belediye meclisi toplantılarımızı ve ihalelerimizi canlı yayınlamaya başladık. Faaliyet raporlarımızı, performans programlarımızı ve bütçemizi her platformda halkımızla paylaşıyoruz.

Lüleburgaz’ımıza modern, konforlu yollar kazandırdık ve kazandırmaya da devam ediyoruz. Bununla beraber şehrimizin araç ve yaya trafiğindeki sorunlarını en aza indirmek ve geleceği kurgulamak adına üniversite, bilim insanları ve paydaşlarımızla iş birliği yaparak Trafik Master Planımızı hazırladık ve hızlı bir şekilde hayata geçiriyoruz. Özgür, eşitlikçi, sağlıklı ve çevre dostu olan bisiklet ile ulaşımı yaygınlaştırmak için bisiklet yolları yapıyoruz.

“İHTİYAÇ SAHİPLERİNE HER GÜN EN AZ ÜÇ ÇEŞİT YEMEK”

Sayın Genel Başkan’ım, ‘Kimse yatağa aç girmeyecek’ demiştiniz, biz de Lüleburgaz’da ‘Sevgi Mutfağı’mızı’ açarak, hak temelli yaklaşımla gerçek ihtiyaç sahiplerine her gün, hiç kimsenin haberi olmadan en az 3 çeşit sıcak yemek götürüyoruz. ‘Kimse üşümeyecek’ dediniz, ‘Sevgi Mağaza’mızı’ hayata geçirdik. Yine gerçek ihtiyaç sahiplerinin yılda 4 kez, dilediği zaman gelip buradan kimse görmeden istediği şekilde yararlanabilmesini sağladık. Bu projeyi sahiplendikleri ve koşulsuz destekledikleri için halkımıza ve esnafımıza çok teşekkür ediyoruz.

Covid-19 pandemisi ile tanıştık, vatandaşlarımızın bu pandemiden en az etkilenmesi için, başta yeni kurduğumuz Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğümüz olmak üzere bütün birimlerimizle tüm imkanlarımızı seferber ettik. Kira indirimi, su faturalarında indirim, ödemelerde erteleme ve kolaylıklar, maske-dezenfektan desteği ve binlerce insanımıza ayni ve nakdi destekte bulunduk.

BORÇSUZ BELEDİYE

Evet, Lüleburgaz Belediyesi güçlü bir yapıya sahip. Gelirlerimizin yüzde 35’ini yatırıma dönüştüren, bütün bu yatırımları öz kaynakları ile yapabilen ve aynı zamanda şunu çok net ifade etmek istiyorum ‘borçsuz’ bir belediyeyiz. Her yıl bütçesini arttırabilen bir belediyenin başkanı olarak bugün bunları sizlerle rahatlıkla paylaşıyorum. İsraf etmeyen, halktan aldığı gücü ve kaynakları doğru, yerinde kullanan, üreten bir belediye olmak için çalışıyor ve mali disiplinden asla taviz vermiyoruz.

Göreve başladığımızda 2.6 metrekare olan kişi başına düşen yeşil alan miktarını çağdaş bir kentte olması gereken kişi başı 10 metrekareye çıkarmak için kararlılıkla çalışıyoruz.

Bu süreç içerisinde vahşi depolama yapmış olduğumuz eski çöplük alanımızı kapattık. Evsel atıklarımızı biyogaza ve elektrik enerjisine dönüştüğü ilimizin katı atık bertaraf tesisine götürüyor, diğer atıklarımızı geri dönüşüme kazandırmak için projeler geliştiriyoruz. Kentimizin içinde kalan eski çöplük alanımızı 220 bin metrekarelik bir yeşil alan haline çeviriyoruz.

973 DÖNÜME KENT ORMANI

Kentimizin hemen yanı başında bulunan ve atıl durumdaki Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait 973 bin metrekarelik alanı ‘Kent Ormanı’na’ çevirmek için Lüleburgaz Belediyesi olarak 20 yıllığına devraldık. 1. etabını aktif hale getirdik, sonraki etapları için de çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Kır kahveleri, kır lokantaları, seyir terasları, bisiklet ve yürüyüş parkurları, festival alanı, spor alanları, doğa-izcilik kulüpleri, orman geliştirme alanları, yapay gölet ve çocuklarımıza masal bahçeleri yapıyoruz.

Bunun yanı sıra şehrimizin içerisindeki yeşil alanları ve parkları da hızla arttırıyoruz. Göreve geldiğimiz günden beri Uğur Mumcu Parkı, Sabahattin Ali Parkı, Şehit Eren Bülbül Parkı, Gökhan Teksöz Sokak Oyunları Parkı, Sinan Atakan Yavuz Parkı ve şehir hayatı içerisinde tarımsal üretim yapılabilen dezavantajlı gruplarımıza da özel kontenjan ayırdığımız 216 adet hobi bahçesi kazandırdık. Önümüzdeki dönemde de parklarımızın sayısını hızla arttırmaya devam edeceğiz.

Bugün de şu an içerisinde bulunmuş olduğumuz, pandemi döneminde kaybettiğimiz, kendisi 1978 Bulgaristan göçmeni olan, çok değerli çalışma arkadaşımız, yol arkadaşımız, belediye başkan yardımcımız Erol Özgür’ün adını verdiğimiz 5 bin metrekarelik parkımızı hizmete açıyoruz. Bununla beraber bu parkta çok da anlamlı bir işe imza attık. İçerisinde akademisyenlerin, bilim insanlarının ve balkan göçmeni sivil toplum örgüt temsilcilerinin bulunduğu bir jüri ile seçilen Balkan Göç Anıtı’nı bugün sizlerle birlikte açıyoruz. Jürinin belirlediği bu anıt projesinin sahibi ve hayata geçiren heykeltıraş Dr. Öğr. Üyesi Ferit Yazıcı’ya da çok teşekkür ederim.

Atamızın dediği gibi; ‘Muhacirler kaybedilmiş topraklarımızın aziz hatıralarıdır.’ Ben de ataları Bulgaristan Kırcaali ve Yunanistan Selanik’ten göçmüş, sarı saçlı, mavi gözlü hemşerimizin izinde yürüyen, onun ilke ve devrimlerine sıkı sıkıya bağlı bir kardeşinizim.

Balkan Göç Anıtı’nı açmaktaki amacımız özellikle 1984-89 yılları arasında totaliter Jivkov rejiminin baskıları sonucu yaşanan 89 zorunlu göçü başta olmak üzere, yaşanan bütün göçlerin o büyük zorluklarını ve sıkıntılarını unutmadan, ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ diyen Ata’mızın bize gösterdiği yol ve ülkü doğrultusunda bütün komşularımızla dostluk, barış ortamını, ekonomik ve kültürel ilişkilerimizi arttırarak barış içerisinde bir gelecek kurgulamak ve otoparklarda yaşayan akrabalarımızı da asla unutmadığımızı, her zaman yanlarında olduğumuzu göstermektir.”

 

Kaynak: anka