TANER ÖZAY

Konya’nın Hadim ilçesinde Bozkır Barajı’nın suları altında kalacak Dedemli Mahallesi sakinleri mağdur edildiklerini, taşıma işleminden önce verilen sözlerin tutulmadığını iddia ediyor. Muhtar Yunus Özer, "Köy halkı valinin sözüne güvenerek hiç sesini çıkarmadı. İş borçlandırma safhasına gelince 730 bin lira gibi bir meblağ çıktı. Bu vatandaş bu borcu ödeyebilecek durumda değil" dedi.

Yaklaşık 350 hanesi bulunan Konya’nın Hadim İlçesine bağlı kırsal Dedemli Mahallesi’nin, yapılacak Bozkır Barajı projesi kapsamında taşınması kararı alındı. Mahalleliler, karar alındığı zaman yetkililerin, mülk sahiplerinden '150 bin lira gibi bir rakam' alınacağını söylediklerini ama gelinen süreçte kendilerinden 556 bin lira talep edildiğini belirtti.

“BİZ DEVLETİN SÖZÜNE GÜVENDİK”

Mahalle halkının talep edilen miktarı ödeyemeyecek durumda olduğunu ifade eden mahalle muhtarı Yunus Özer, kendisini ziyaret ewden İYi Parti İl Başkanı Gökhan Tozoğlu'na durumu şöyle anlattı:

“Bu süreç başladığında dönemin Konya Valisi Nezih Doğan, devleti temsilen buraya gelip vatandaşı bilgilendirdi, bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. İnşaatın yapı maliyetini borçlanacaksınız ve 20 yıl içinde bunu geri ödeyeceksiniz denildi. Köy halkı bu söze güvenerek hiç sesini çıkarmadı. İş borçlandırma safhasına gelince 730 bin lira gibi bir meblağ çıktı. Bu vatandaş bu borcu ödeyebilecek durumda değil, köyün en zengini diyebileceğimiz insan bin-iki bin lira maaş alan emekliler.”

“BASKI ALTINDAYIZ, YILDIK”

Mahallenin baskı altında olduğunu ve tapuları alındıktan sonra etraftaki ağaçların yetkililer tarafından kesildiğini iddia eden bir vatandaş da, “Buraları önce bizden aldılar, şimdi de ağaçları kesmeye başladılar. Köyümüz bir baskı altında, sesimizi duyurmakta zorluk çekiyoruz. Buraya gelenlerin başka amaçları da var. Kimse sesini çıkaramıyor, herkes baskı altında yıldılar artık. Biz bu duruma çare istiyoruz” dedi.

Duruma tepki gösteren başka bir vatandaş ise şunları söyledi:

“Bu hakkımızı elimizden aldı. Biz bunlara niye oy verdik? hep keçiliğimizden. Adam olsak oy vermezdik. Ben şahsen bir daya oy vermem. O zaman oy verdik şimdi yaşananları hak ediyoruz”

Vatandaşın konuşması sırasında “Tövbe billah daha oy vermem” diyen mahalle sakini ise dikkat çekti.

Kaynak: anka