Haber: ABDULLAH ÇELEBİ - Kamera: KERİM UĞUR

Konak Belediyesi tarafından Atilla Mahallesi'nde yaptırılan, zorunlu göçün acı ve anılarını simgeleyen Mübadele Parkı ve Mübadele Anıtı açıldı. Farklı yönlere giden iki ailenin tasvir edildiği heykelin ortak acıları anlattığını belirten Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "Bizi birbirimize bağlayan geçmişten güç alarak acılarımızı iyileştirmeye çalışıyoruz" dedi.

Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi ile İzmir Körfezi’nden binilen gemilerle giden ve yine Körfez’e yanaşan gemilerle Anadolu’ya ayak basan mübadillerin temsil edildiği, "Mübadele Parkı ve Mübadele Anıtı" açıldı.

Konak Atilla Mahallesi'ndeki açılış törenine Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, siyasi parti temsilcileri, dernekler, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar katıldı.

“HER İKİ YAKANIN ACILARINI ANLATIYOR”

Kendisi de mübadil bir aileden gelen Başkan Abdül Batur, şunları söyledi:

"O dönem işgalden kurtulan, savaştan çıkan Türkiye bunu kabul etmek zorundaydı. Her iki halk için de çok zorluydu, çileliydi. Yüz binlerce insanda, nesilden nesile aktarılan yaralar açtı. Binlerce insan evini barkını, toprağını geride bırakmak zorunda kaldı. Bir valizle başka bir hayata geçtiler. Yolculuk sırasında çok büyük kayıplar verildi. Sevdiğini, çocuğunu, bebeğini, annesini, babasını arkada denizin mavi sularına bırakmak zorunda kaldılar.

Bu acıyı yakından bilen biriyim. Selanikli göçmen Şuayip Tuskan'ın torunuyum. Bizi birbirimize bağlayan geçmişten güç alarak, birbirimize destek olarak örnek bir dayanışma ile bu acıyı iyileştirmeye çalışıyoruz. Mübadele heykeli iki ailenin ters yöndeki yolculuğunu anlatıyor. Ortak acıları anlatıyor. Her iki yakanın insanlarına bir saygı duruşu aslında. O insanlarımızı saygıyla anıyoruz."

BAŞKAN BATUR'DAN MÜFTÜ VE İMAMA TEPKİ

Başkan Abdül Batur, Selanik göçmenlerine sabetayist (Müslümanlığa girmemiş Yahudiler) diyen Akçakoca Müftüsü Şaban Soytekinoğlu ile Ayasofya'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret eden imam Mustafa Demirkan'a tepki gösterdi.

Başkan Batur şöyle konuştu:

"Bir müftü çıkıyor Selanik göçmenleri sabetayist diyor. 'Aslında Müslüman değiller' diye vaaz veriyor. Kendini bilmez müftünün dediği gibi değildir Selanik göçmenleri. İnsanları ayrıştırmaya, bu şekilde yaftalamaya kimsenin hakkı yok. Şiddetle kınıyorum, kabul etmiyorum. Bunlar, Selanikli olan ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk hedef alınarak söylenen sözlerdir.

Atatürk'ün sayesinde camilere girip vaaz veriyorsunuz. Camilerde ezan sesi durmuyorsa bu Atatürk ve kahraman silah arkadaşları sayesindedir. Ayasofya'yı müze yaptılar. Bir din adamı orada, 'Onlardan daha kafir ve zalim kim olabilir' diye Atatürk'e dil uzatma gafletinde bulundu. Mustafa Kemal Atatürk kırmızı çizgimizdir. Laf söyleyenler gerekli cevabı her yerde alırlar."

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur tören sonunda heykeltraş Harun Atalayman'a emeklerinden dolayı plaket verdi.

Kaynak: anka