TACETTİN DURMUŞ

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Kars polisi, hayvan pazarındaki kurban satıcılarını dolandırıcılara karşı uyardı. Sahte ve gerçek para arasındaki ayırt edici özellikleri anlattı.

Kars İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş, Kaçakçılık ve Organize ile Toplum Destekli Polislik şubelerinden oluşturulan ekipler, hayvan pazarında sahte para eğitimi verdi. Polisler, önce hayvan satıcılarına sahte parayı nasıl anlayacaklarını sordu. Ancak birçok vatandaş, konu ile ilgili hiçbir bilgisi olmadığını söyledi. Bunun üzerine polisler, sahte paranın gerçeğinden nasıl ayırt edileceği konusunda bilgiler verdi.

“SUÇLU DURUMA DÜŞMEMELERİ İÇİN”

Ekipler, üzerlerindeki gerçek kağıt parayı gösterip sahte paradan ayırt eden özellikleri anlattı. Kurban satıcıları, mağdur olmamak için polisin verdiği sahte para brifingine yoğun ilgi gösterdi. Filigran, emniyet şeridi, holografik şerit folyo, kabartma baskı, bütünleşik görüntü ve floresan etkili mürekkep konularında da uyarıcı bilgileri aktaran polis, “Vatandaşlarımızın kalpazanların tuzağına düşerek kanun karşısında suçlu duruma düşmemeleri için banknotları tanımaları ve aldıkları paranın gerçek olup olmadığı hususunda tüm banknotlarda bulunan ve belirtilen özelliklere dikkat etmeleri gerekmektedir” dedi.

Vatandaşların alışveriş yaptıkları kişilerden şüphelenmeleri halinde 155 Polis İmdat Hattını aramalarını isteyen polisler, kurbanlık hayvan satıcılarından da sahte paraya karşı dikkatli olmalarını istedi.

GERÇEK PARANIN ÖZELLİKLERİ

Emniyet şeridi: Tüm banknotlarda kağıda gömülü olarak yer alır. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de kesintisiz bir hat şeklinde görülür.

Holografik şerit folyo: Banknotların ön yüzünde bulunur ve banknot hareket ettirildiğinde parlak ve renkli yansımalar verir.

Kabartma baskı: Atatürk portresinin ve üstte yer alan merkez bankası ibaresinin yanı sıra orta bölümde kupür değerini gösteren sayılar ve yazılarda kabartma baskı bulunur.

Gizli görüntü: Portrenin sağ alt tarafında yedigen şeklin içinde banknota yatay konumda bakıldığında kupür değerini gösteren gizli görüntü yer alır.

Renk değiştiren şerit: Banknotların arka yüzünde üzerinde kupür değerini gösteren sayı ve “TL” harfleri bulunan renk değiştiren şerit, banknot hareket ettirildikçe şeffaf sarı renkli yansıma verir.

Kaynak: anka