PERİHAN ERSİN

Karaman’da elma hasadına başlayan üreticiler; hem maliyetlerinin artmasından, hem de ürünlerini satamamaktan şikayet ediyor.  Sudurağı beldesinde elma yetiştiren eski belde belediye başkanı Celal Aslan, zamanında alıcı bulamadıklarını belirterek, “Markette 12-13 lira, 10 lira, 9 lira ama bahçede bu meyveler 1,5 liraya alıcı bulmuyor nedense” dedi.

Aslan, bölgede yıllardır süren kuraklığın bu yıl daha şiddetli yaşandığını, barajdan su verilmediğini, yer altı su kaynaklarının bittiğini ve buna bağlı çok büyük verim kaybı yaşandığını aktardı. Üretim maliyetlerinin arttığını ve ürünlerini olması gereken değerde elden çıkarmakta zorlandıklarını söyledi. Çiftçinin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Aslan, içinde bulundukları durumu şöyle anlattı:

"MARKETTE 12-13 LİRA, BAHÇEDE 1,5 LİRAYA ALICI BULAMIYOR"

"İki dönem burada belediye başkanlığı yaptım. Uzun yıllar pancar ekicileri kooperatifinde yönetim kurulu üyeliği yaptım. Uzun zamandır da kendi bahçemizde kendi arazimizde meyve yetiştiriciliği yapıyoruz. Dolayısıyla bu yetiştiricilik yaptığımız meyve bahçesinde de sorunlarımız ve problemlerimiz had safhada. Neden derseniz, girdiler çok fazla. Elektrik, gübre, ilaç, işçilik bunlar çok maliyette. Geçen yıl yaptığımız hesaplamalarda aldığımız ürünlerde kullandığımız enerjide bu sene neredeyse iki katını kullanıyoruz. Dolayısıyla bunlar da bir maliyet teşkil ediyor. Velhasıl böyle olunca ürettiğimiz meyvelerde zaman zaman alıcı bulmuyor. Alıcı bulsa da çok ucuza alıcı buluyor gördüğünüz bu meyveler marketlerde satılan bir numara meyveler. Markette 12-13 lira, 10 lira, 9 lira ama bahçede bu meyveler 1,5 liraya alıcı bulmuyor nedense. Dolayısıyla çiftçinin çok büyük sıkıntıları var.

“ÜRETİCİNİN ÇOK CİDDİ KAYIPLARI VAR”

Kuraklık bu sene had safhada, had safhada bir kuraklık var özellikle İç Anadolu’nun bu Karaman, Karapınar, Ereğli üçgeninde yıllardır devam eden kuraklık, bu sene daha da şiddetli devam ediyor. Yeraltı suları da bitti. Baraj bu sene su vermedi. Geçen sene barajı tamamen saldılar; bir arızadan, bir eksiklikten dolayı ve üreticinin burada çok ciddi kayıpları var. Yani trilyonu bulan kayıpları var. Verimden dolayı, üretimden dolayı kaybı var.

"ZİRAAT BANKASI, ÇİFTÇİLERİMİZE KOLAYLIK SAĞLAMALI"

Çiftçiye verilen desteklerin Ziraat Bankası tarafından doğru kullandırılması gerekiyor. Büyük Atatürk'ün dediği gibi; çiftçinin kullandığı arazi, çiftçinin kullandığı traktör, ekipman haczedilemez, edilmemeli. En ufak bir problemden dolayı Ziraat Bankası'nın çiftçilerimize göstermiş olduğu çok büyük zorluklar ortadan bir defa kaldırılmalı.

“EN ÇOK SUYU MISIR KULLANIYOR”

Bir üretim planlaması yapılmalı. Bizim bölgemizde daha çok mısır ekiliyor. Mısır tarımı biraz daha dikkatli yapılmalı ve azaltılmalı. En çok suyu kullanan mısır bitkisidir. Mısırı neden kullanıyoruz? Çünkü mısır üretimi çiftçiye biraz daha fazla para getiriyor. Oysa onun yerine biz buğday ekiminde biraz daha teşvik alabilsek, çiftçimizin bu sorunu ortadan kalkmış olacak. Mısır ekimi sezonunda her yerde mısır var. Bütün çiftçilerimiz mısır ekiyor. Binlerce, on binlerce ton. Yüz binlerce ton mısır ekiliyor. Acaba bu mısır nereye gidiyor? Kim kullanıyor? Bizim çiftçilerimiz mi kullanıyor? Besicilerimiz mi kullanıyor? Asla böyle bir şey yok. Tamamen nişasta bazlı şeker fabrikalarına çünkü nişasta bazlı şeker daha ucuz. Glikoz şeker her yerde ve bütün gıdalarda kullanılıyor oysa pancar şekeri daha önemli, daha rasyonel daha verimli bunun üstünde biraz daha durmanın faydasının olduğunu düşünüyorum.”

 

 

 

Kaynak: anka