PERİHAN ERSİN

Bakır kapların sağlıklı olduğunu, atalarından kalan bakır kaplara herkesin iyi sahip çıkmasını ve kullanmasını öneren bakır ve kalay ustası Yusuf Güder, bakırda yapılan yemeklerin daha lezzetli olduğunu öne sürerek, "Karaman'ın tek temsilcisi olarak ise sadece biz kaldık. Bizden başka yok. Birçok vatandaş kalay yaptırıyor, biz de bırakırsak nereye gidecekler?" dedi.

Karaman’ın Kirişçi mahallesindeki işyerinde kalaycılık ve bakırcılık mesleğini devam ettiren 54 yaşındaki Yusuf Güder, 1967-1972 döneminde çırak olarak çalıştığı mesleği anlattı; elinde bakır ev eşyası olanlara bazı önerilerde bulundu.

BAKIR  KAPLAR DÖNEMİNDE KANSER DAHA AZMIŞ

Güder şunları söyledi:

"1967 yılında kalaycılık ve bakırcılık mesleğine başladım. Karaman’da 1967’den 1972’ye kadar çıraklık yaptım. Sonrasında Konya’nın Ereğli ilçesine dükkan açtım. 2 yıl Ereğli'de kaldım oradan askerliğim dolayısı ile tekrar Karaman’a geldim. Askerliğim bitince tekrar Karaman’da dükkan açtım ve o gün bu gündür aynı meslek üzerine devam ediyorum. Bakırcılık aliminyum, çelik, naylon çıktıktan sonra biraz geriledi. Benim çıraklık zamanımda şu bakırları, sinileri, ıbrık, güğüm, kazanları ve helkeleri bunlar 1 ton yıkılıyordu 3 ayda bitiyordu. Şimdi 500 kilo bakır getir 3 senede bitmez. Niye bitmiyor? Çünkü bakırın kıymetini bilmedikleri için.

BAKIR İLE ÇELİK TENCEREDEKİ YEMEĞİN TADI…

Birçok ilde her şey bakır. Mutfak eşyasının tümü bakır. Bakırda yaptığı yemekle çelik tencerede yaptığı yemeği kıyaslasınlar ve tadına baksınlar; çok fark edecek. Karaman'ın tek temsilcisi olarak ise sadece biz kaldık. Bizden başka yok. Birçok vatandaş kalay yaptırıyor, biz de bırakırsak nereye gidecekler? Konya’ya gidecekler. Konya’da da kalmadı, 3 tane kalaycı kaldı. Yani demek istediğim bakırın kıymetini bilsinler. Evlerinde atalarından kalma yadigarlarını, hatırlarını yaşatsınlar. Yani bunları yaşatması lazım vatandaşın."

Kaynak: anka