MİKAİL PELİT

Malatya’nın sulama suyu ihtiyacının bir kısmını karşılayan Karakaya Barajı’nda görülen balık ölümleri bölge halkını tedirgin etti. Halk, barajdaki renk değişimini ve balık ölümlerini Malatya Valiliği’ne şikayet etti.

Malatya’daki Karakaya Barajı’nda suyun rengi değişti, balık ölümleri yaşandı. Bölge halkından Osman Karademir, konuyu yetkililere ilettiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. Bölgeye taşınalı 6 yıl olduğunu belirten Karademir, şunları söyledi:

“Malatya’daki tüm yetkili mercilere ilettim. Dört Vali değişti şimdiye kadar. Dört Valiye gittim söyledim. Organize sanayiden gelen atık suların zehir çıktığını. Tehlikeli olduğunu ve ölü balıkları defalarca devlet yetkililerine söyledim. Müracaatlarda bulunduğum halde ilgilenmediler. 'Evet' deyip geçiştirdiler. Ama içler acısı görüyorsunuz. Sabahın erken saatlerinde geldiğimde kıyıya vurmuş balık ölüleriyle dolu. Martılar geliyor, balıkları yiyor ve balıkları yiyen martılarda ölüyor. Martılar ve ördekler suya konduğu zaman havaya kalkamıyor, kanatları hep yağ oluyor. İçler acısı bir durum. İki üç tane firmanın para kazanayım diye çevreye doğaya verdikleri zararı herkes görsün. Kimyasal atık olduğunu çevre ve şehircilik bakanı onayıyla verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı üçüncü dönemdir başkan değişiyor. Bu üç dönemde çalmadığım kapı kalmadı. İlgilenen yok. Bu gördüğünüz balıkları çevre halkı Suriyeli çocuklar toplayıp götürüp pazarda Maraş’ta Elazığ’da Malatya pazarında satıyorlar. Bunu beni halkım ve vatandaş yiyor. Ben bir vatandaş olarak üzülüyorum. Buna bir el uzatılmasını istiyorum. Şimdi valimiz aynı zamanda organize sanayi başkanı. Tekrar söylüyorum lütfen gelin yerinde görün. Sizde bu acılarımızı görün çevreye verdikleri zararı görün. Bu coğrafya böyle olmaması lazım. Eskiden bu sudan içiyorduk. Bu su içme ve yıkanma alanıydı. Millet burada parka gelirdi pikniğe gelirdi. Şimdi çöplük oldu. Kokudan kimse gelmiyor. İçler acısı sesimizi duyan yok.”

Kaynak: anka