UĞUR İSTANBULLU

Rize’nin İkizdere ilçesindeki İskencedere Vadisi’nde taş ocağı açılmasına karşı 20 Nisan’dan bu yana süren direniş, Artvin’in Hopa ilçesinde anlatıldı.

Hopa Kültür Sanat Evi’nde düzenlenen etkinlikte, bölgedeki mücadele; İkizdere Gürdere köylülerinden emekli öğretmen Asuman Fazlıoğlu ve İkizdere Dernekler Federasyonu Çevre Komisyonu Başkanı jeofizik mühendisi Osman Baş, çevre aktivisti Eren Dağıstanlı’nın yönetiminde ele alındı.

Osman Baş, taş ocağı konusunda internette gezinirken 2014 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bu tip projeler için ruhsat aldığını gördüğünü aktardı.

Gelişmeyi değerlendirmek için görüşmelere başladıklarını söyleyen Baş, “Bununla ilgili köylülerle bir araya gelmeye çalıştık ama tabi burada olduğu gibi bir araya gelme şansımız yoktu” dedi.

Gürdere’den emekli öğretmen Asuman Fazlıoğlu da şunları söyledi:

 "Kazananlar belli, son dönemlerde ülkemizde doğal kaynaklar hoyratça tüketiliyor. Her şey bitiriliyor, yer altı ve yer üstü kaynaklarımız tüketiliyor. Evet tabii ki de insan zarar görüyor. Bizler ilk başlarda üç ve dört kişiyle konuşuyorduk. Zamanla sizlerin de gördüğünüz gibi direnişe dönüştü. Bugün burada sizlerle de konuşma fırsatı bulduk. İnsan yaşadığı yeri korumaktan sorumludur. Başka yerleri de korumaktan sorumlu. Çünkü orası tüketildiğinde sıra kendisine gelecek.”

 

Kaynak: anka