SERDAR ÜNSAL

Iğdır’da kuraklık nedeniyle ikinci ürün ekilmemesi istendi. Iğdır Sulama Birliği Başkanı Asım Kayla, stoklarda ağustos ayı sonuna kadar su kaldığını, bunun da ikinci ürüne yetemeyeceğini bildirdi.

Iğdır Sulama Birliği Başkanı Asım Kayla, kuraklığın Iğdır’da da devam ettiğini belirterek çiftçileri uyararak, “İkinci ürün ekmeyin” dedi. Kayla, kuraklık sürecini en iyi şekilde atlatmak için mücadele ettiklerini ve 24 saat sulama yaptırdıklarına dikkat çekti ve şöyle devam etti:

“GERÇEKÇİ OLMAMIZ LAZIM”

“Yalnız çiftçilerden tek isteğim, ricam; gerçekçi olmamız lazım, birbirimizi kandırmamız lazım. Geçmiş yıllarda ikinci ürün de ektik. Bol bereketli sezonlar geçerdik fakat bu sezon tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve Iğdır’ımızda da kuraklıkla karşı karşıyayız. Aras ve Arpaçay havzalarındaki depolanan su miktarımız, geçen yıla göre yüzde 28’e düşmüş yani 3’te 1’i kadar suyumuz var. 

“YAĞMUR YAĞMAZSA SUYUMUZ KURUYACAK”

Benim sizlerden isteğim ikinci ürüne yönelmeyelim ikinci ürüne yönelmek demek birinci ürünleri yakmak demek. İkinci ürünleri de yakacağız. Ağustosun 20’sine kadar yağmur yağmasa suyumuz tamamen kuruyacak ve vatandaşımız tarlasına koyduğu masrafları cebinden gidecek, zarara uğrayacak. Zarara uğramamak için ikinci ürünü tavsiye etmiyoruz. İkinci ürün ekildiği zaman zarar ve ziyanından biz sorumlu değiliz. Bu konuda özellikle sizleri uyarıyorum. Böyle giderse birinci ürünlerimiz de zarar görecek hatta bağ ve bahçelerimiz bile kurumayla karşı karşıya kalacak. Sizden ricam; herkes duyarlı olsun, suyu iktisatlı kullansın, aşırı su kullanmasın. Lütfen birbirimize yardımcı olalım bu sezonu en az zararla atlatalım.”

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Iğdır Sulama Birliği Başkanı Asım Kayla

* Sulama kanalından görüntüler

 

Kaynak: anka