SANCAR KIZILKAYA

2018’de kapatılan Gölcük’teki Halıdere Taş Ocağı’nın yeniden açılması gündeme gelince Halıdere halkı toplanarak taş ocağını istemediklerini belirtti. Halıdereli bir vatandaş, "Büyük bir ormanlık alanımız var. Bitki örtümüzün yüzde sekseni kestane ve ıhlamurdur. 2005’ten 2018’e kadar bu çileyi çektik. Tekrar çekmek istemiyoruz. Ruhsatın iptal edilmesini istiyoruz" dedi.

Gölcük’teki Halıdere Taş Ocağı 2005 yılında açılmış, Kocaeli Valiliği kararı ile 2018 yılında kapatılmıştı. 13 yıl işletilen taş ocağı bölgede ciddi çevresel tahribat yaratmış, taş ocağındaki çalışmalar Kocaeli Valiliği'nin ruhsat iptali ile son bulmuştu. Geçen 3 yılın ardından taş ocağını işleten As Elmaslar Madencilik Şirketi mahkeme kararı ile ruhsatını geri aldı. Ruhsatı geri verilen şirketin şimdiki hedefi ise faaliyet belgesi almak. Maden ve Petrol İşleri Müdürlüğü’ne (MAPEG) başvuru yapan şirket faaliyet raporu için girişimlere başladı. Alandaki hareketliliği gören Halıdereliler yolu kapatarak yaptıkları eylemle duruma tepki göstermişti. Tedirgin bekleyişin devam ettiği Halıdere’de halk, bugün bir toplantı yaptı.

Sosyal medya üzerinden organize edilen toplantıya; CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Demir, Gelecek Partisi İl Başkanı Serap Çakır, Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Mehmet Aras, Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanı Engin Taşdemir, CHP Gölcük İlçe Başkanı Fikret Güler, İYİ Parti İlçe Başkan Vekili Soner Yusufoğlu, Gelecek Partisi İlçe Başkanı Kadriye Güler ile belediye meclis üyeleri Emrah Salacak ve Halit Motor da katıldı.

“10 SENE BUNU ÇEKTİK”

Toplantının açılış konuşmasını Halıdereli Necmi Kurtuluş yaptı. Kurtuluş, şunları söyledi:

“Geçmişi 600 seneye dayanan Halıdere’nin insanlarından biriyim. Halıdere, sahil ile ormanı birleştiren beldenin en güzel yerlerinden biri. Büyük bir ormanlık alanımız var. Bitki örtümüzün yüzde sekseni kestane ve ıhlamurdur. Bu da ilçemiz için çok önemli. Depremden sonra halkımız ormanlık alana gidip yaşamaya başladı. 2005 senesinde bir ocak ruhsatı verildi. Biz bunu 10 sene çektik. 2018 yılında ocağın ruhsatı iptal edildi. Biz çok sevindik ve kutlamalar yaptık. Geçtiğimiz günlerde duyduk ki Danıştay kapatma kararını bozmuş. Valilik ocağın açılmaması için bir komisyon oluşturmuş.

“AŞIRI BİR YAĞIŞTA BURASI SEL VE TOPRAK ALTINDA KALABİLİR “

Gölcük Belediye Başkanı’na teşekkür ediyorum. Açılmaması için elinden geleni yapıyor. Halıdere buna layık değil. Aşırı bir yağışta burası sel ve toprak altında kalabilir. 1964 yılında bile burada bir sel oldu ve koyunlar boğuldu. Karadeniz’deki yağmur burada yağarsa Halıdere sular altında kalabilir. Burada bir yaşam tehlikesi var. Biz çok sıkıntı çektik. Burada bir maden yok. Halıderenin toprağı. Senelerce derelerimiz kullanamadık. 2005’ten 2018’e kadar bu çileyi çektik. Tekrar çekmek istemiyoruz. Bu ruhsatın iptal edilmesini istiyoruz. Tek isteğimiz bu. Burada güzel yatırımlar olsun. Bizim çok güzel vadilerimiz var. Hiçbir yatırım yok. Güzel yatırımların yanındayız. Taş ocağı da lazım ülkemizde ama Halıdere buna uygun değil.”

CHP’Lİ TARHAN: “BU BÖLGEYİ RANTA KURBAN ETMEMEK İÇİN GELDİK”

“Yüzünüz gülsün. Anayasa’nın bize verdiği bir hak var. Biz bunu kullanarak bir hak mücadelesi için buradayız. Biz canlıların yaşam alanını korumak için bir araya geldik” diyen CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ise sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu bölgeyi ranta kurban etmemek için geldik. Bir mücadele için yola çıkıyoruz. Buraya gelirken Milletvekilimiz Haydar Akar’ı aradım. Daha önce bir mücadele başlatıp karşılığını almıştık şimdi yeniden başlıyoruz dedim. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde böyle direnişler var. Bu direnişler tesadüf değil. Onlarca insanımızı kaybediyoruz. Büyük acılar yaşıyoruz. 43 tane limanımız var. Dünyanın hiçbir yerinde 43 liman olur mu? Biz karşıdan bu taş ocağını geçen yıllarda izliyorduk. Yok oluyordu. Bir hak mücadelesi başlattınız. Mahkeme bir karar verdi. 150 dönüm ÇED raporunun dışına çıkmış buradaki taş ocağı.

“BU TAŞ OCAĞI FAALİYETE GEÇERSE YAZIK OLUR GÖLCÜK’E”

Sağ olsun o dönemin valiliği, yöneticileri rapor göndermiş. Firma sahipleri konuyu üst mahkemeye götürmüş. Bölgede yaşayan halk bu taş ocağını istemiyor. Yerel yönetim istemiyor. Valilik istemiyor. Kimse istemiyor. Üst mahkeme karar veriyor. Bu taş ocağı faaliyete geçerse, yazık olur Gölcük’e. Bu taş ocağının işlemesi için kimyasal maddeler kullanmak zorundalar. Dinamit kullanıyorlar. Kamyonlara taşları yükleyip taşımak zorundalar. Doğanın dengesini bozamayız. Ağaçların nefes almasını engelleyemeyiz. Onun için hak mücadelesini sürdüreceğiz. Bu burada kalmayacak. Şimdiki gençlik inanırsa oradan bir tane kamyon aşağı inemez. Ben partimle birlikte sizin yanınızdayım. Burada bırakmayacağım. TBMM’ye taşıyacağım. O taş ocağı durana kadar gündemde tutacağız. Sayın Belediye Başkanım, Sayın Kaymakamım sizi mücadeleye davet ediyorum. Biz doğayı sahiplenmek için buradayız. Bu çevreye sahip çıkmak için buradayız. Yapılması gereken muhtarlar ile birlikte bir komisyon kurulmalı. Bütün siyasi partiler çağırılarak yol haritası çizilmeli.”

DEMİR: “BURADA SİYASET YAPMIYORUZ”

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Demir, “Doğayı katlettikleri için doğa intikamını alıyor. Gölcük’te yüzde 70-80 AK Part’iye oy veren bir kesim var. Biz burada siyaset yapmıyoruz. Biz buradan gideceğiz burada yaşayan sizlersiniz. Birilerini zengin edecekler diye her yeri peşkeş ediyorlar. Bütün siyasi partililerimiz ile burada yol kesilecekse sizlerle birlikte yol keseceğiz” dedi.

“YETER DEDİĞİNİZ ANDA BU İŞ OLUR”

İYİ Parti Gölcük İlçe Başkan Vekili Soner Yusufoğlu da şunları kaydetti:

“Biz buraya siyasi bir konuşma için gelmedik. Halıderelilerin hepsi burada. Siz ‘Yeter söz milletin’ dediğiniz anda bu iş olur. Düzgün bir ortamda yaşamak için davanıza sahip çıkmalısınız. Bütün Halıderelilerin burada olması lazım. Belediye başkanına hep birlikte gidin. Eylemi böyle yapın. Siyasiler olarak her platformda arkanızda olacağız. Desteklerimiz sizinle.”  

 

Kaynak: anka