UFUK KEKÜL

Doğu Karadeniz’in insan yerleşimine uygun tek adası olan Giresun Adası’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle arkeolojik kazı çalışmalarına başlanıyor. Giresun Müze Müdürlüğü, eylül ayında başlayacak kazılar için arkeolog ve sanat tarihçilerinden oluşan uzman ve teknik ekip oluşturacak.

Giresun Valiliği’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada; “Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Giresun Adası, Karadeniz'in engin mavi sularında adeta büyülü görüntüsüyle daha birçok bilinmeze gebe, birçok yeni araştırmayı ve bilimsel çalışmayı bekliyor. Giresun ili turizmine katkısı sonsuz olacak bu tabiat şaheserinin bilimsel anlamdaki arkeolojik kazı çalışmalarının yapılması gerekiyor” denildi.

Herkül’ün Altın Post Efsanesi gibi pek çok efsaneye konu olan, Amazon kadın savaşçıların yaşadığına inanılan Giresun Adası’nda, antik çağdan beri süregelen Helen, Roma ve Bizans dönemlerine ait yaşam izleri var.

TARİH VE KÜLTÜR HAZİNESİ 

İkinci Derecede Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı olan adada, 2009-2010- 2015 yıllarında da Giresun Müzesi başkanlığında Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile birlikte kazılar yapılmıştı. 

Bu kazılarda, milattan sonra 2. yüzyıla yapıldığı bilinen tapınak kalıntısı, milattan sonra 12. yüzyılda yapıldığı bilinen kilise kalıntısı, şapel, su kuyusu ve çok sayıda mezar yapısı, kafatasları, surlar, orta çağ yerleşimine ait tapınak, liman, sarnıç gibi yapılarla birlikte, şarap küpü olarak bilinen pithosların yer aldığı alanlar ortaya çıkarıldı.

Aretias, Nesos, Areos ve Khalkeritis gibi pek çok isimle de anılan Giresun Adası’nın yapılan bu kazılardan sonra envanterinin hazırlanması ve dünya turizmine açılması bekleniyor.

Ada için 2019 yılında mitolojideki yeri, arkeolojik buluntuları, sadece o alandaki kuş ve endemik bitki türleriyle birlikte korunması için Giresun Valiliği tarafından UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne başvuru yapıldı.

 

Kaynak: anka