CEVAHİR TOPALOĞLU

Rize'nin Fındıklı ilçesi Yeniköy mevkiine kurulmak istenen kafes balıkçılığı tesisine vatandaşlar tepki gösterdi. Aksu Balıkçı Kooperatifi Başkanı İbrahim Karadeniz, "Balıkçılarımızın avlak alanları yok edilecek, yüzme alanlarımız kirlenecek, çocuklarımızın geleceği çalınacak" dedi.

Fındıkla halkı, bugün ilçe meydanında toplanarak, Yeniköy mevkiine kurulmak istenen kafes balıkçılığı tesisini protesto etti. “Kafes balıkçılığı istemiyoruz” yazılı pankart açan protestocular, üzerinde "Karadeniz senin değil çocukların ve balıklarındır", "Denizume degma", "Deniz hiç kimsenindir, deniz herkesindir", "Denizimiz rant değil yaşam alanlarımızdır", "Bu denizin karası, çıkar ekmek parası, kafesçiye ayırdım 5'e 10'dan kalası" yazan dövizler taşıdı.

Aralarında Mekiskir ve Kıyıcık limanları su ürünleri kooperatifi temsilcileri ile Yeniköy, Sümer, Kıyıcık, Aksu, Merkez, Sahil ve Liman mahallelerinin muhtarları, siyasi parti temsilcileri ve Fındıklı Kent Konseyi üyelerinin de yer aldığı grup adına açıklama yapan Aksu Balıkçı Kooperatifi Başkanı İbrahim Karadeniz, "Yapılmak istenen ağ kafeslerde su ürünleri yetiştiriciliği projesi bölge halkının haklı tepkileriyle iptal edilmişti. Aynı firma bu sefer bizim sınırlarımıza saldırıyor. Gurupit (Yeniköy) açıklarında Mekiskir limanı arkasında, yüzme alanlarımızın ucunda, balıkçılarımızın avlanma alanlarında yapılması planlanan bu işi durduramazsak hamsi, mezgit, istavrit ve palamut yememiz hayal olacak" dedi.

"ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ ÇALINACAK"

Proje ile balıkçıların avlak alanlarının yok edileceğini savunan Karadeniz, "13 futbol sahası büyüklüğünde denizimizi bizden alacaklar. Yaklaşık 90 dönüm denizimizi bir firmaya verilecek ve yakınlarına bile yanaşmak suç olacak. Sahil yolunun bölgemizden geçmesinden dolayı yüzme alanlarımızın sayısı zaten çok kısıtlı. Kıyıya bir km uzaklıkla yapılmak istenen proje yüzme alanlarımızı kullanılmaz hale getirecektir. Bu alanlarımız da bu proje ile zarar görecek. Yüzme alanlarımız kirlenecek, çocuklarımızın geleceği çalınacak" diye konuştu.

"BİZ YAŞAM ALANLARIMIZIN YOK EDİLMESİNE KARŞIYIZ"

Karadeniz, "Bizim bu karşı çıkışımıza, 'üretime ve istihdama karşı bunlar' diyenlere de cevabımız net. Biz, üretime karşı değil yaşam alanlarımızın yok edilmesine karşıyız. Yaşam alanlarımız yok edilirse biz yok oluruz. O zaman ne üretim yapacak kişiler kalır ne de istihdam edilecek kişi. Yaşam alanlarımıza dokunmayın" dedi.

Proje ile ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na sunulan ÇED raporunun iptal edilmesini istediklerini kaydeden Karadeniz, şöyle devam etti:

"Yapılmak istenilen bölge, kıyı balıkçılığının önemli avlanma yerlerinden biridir. Karadeniz'de kıyı balıkçılığı avlanma alanları ve göç yolları balıkçılarımız tarafından bilinmektedir ve avlanma 30 ve 60 metre derinliklerde yapılmaktadır. Balık kafeslerinin yapılması düşünülen yer de bu alana denk gelmektedir. İlçemizde 140 civarında aile ve ticari su ürünleri faaliyeti ile uğraşan profesyonel balıkçıların ve olta balıkçılarının geçim kaynaklarının da yok olması anlamına gelmektedir. Üstelik içinde olduğumuz ekonomik kriz hane halklarını zaten zor duruma sokmuşken bu proje hayata geçirilmeye çalışılmaktadır.

"KARADENİZ'İN ÖLÜMÜNÜ HIZLANDIRMAYALIM"

Proje, deniz turizmine de büyük zarar verecektir. Karadeniz, bir iç deniz olma özelliği ile ölen denizler sıralamasının başında gelmektedir. Suyu 800 ila bin yıl arasında yenilenebilen denizimizi, korunması gerekirken daha da kirleterek ölümünü hızlandırmayalım. Denizimize dokunmayın, yaşam alanlarımızı yok etmeyin. Yetkililerin sesimizi duyup, bölgemizde yapılması düşünülen denizde ağ kafeslerde su ürünleri yetiştiriciliği projesinin iptal edilmesini istiyoruz."

Kaynak: anka