ESRA NUR PERVAN

Evim Mağdurları Platformu, Trabzon’da; “Cumhurbaşkanımıza, buradan 54 bin kişi adına sesleniyoruz. Sesimizi duysun ve mağduriyetlerimizi bir an önce gidermek için yetkililere çağrıda bulunup, ev hayali kuran ve zaten yıllardır bekleyen bu insanları yıllarca bekletip mağdur etmesinler” açıklamasını yaptı.

Faizsiz konut ve taşıt edindirme platformu olarak bilinen 35 tasarruf finansman şirketinden 21’i, temmuz ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından tasfiye edilerek Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmişti. Evim Mağdurları Platformu Trabzon Sözcüsü Eray Bilgin, basın açıklaması yaparak süreç hakkında bilgi verdi. TMSF yetkililerinin mağdurlara, “Bu iş üç-beş yıl sürer. Paranızın yarısını alırsanız şükredin” dendiğini iddia eden Bilgin, şunları söyledi:

“Sürecimiz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın televizyonlarda, ‘Evim Firmaları bir hayli çoğaldı. İleriye dönük mağduriyetlerin yaşanmaması için, bu firmalara düzenleme getiriyoruz sonları çiftlik bank gibi olmasın’ demeciyle başladı ve düğmeye basıldı.

BDDK, Evim sisteminde bulunan ve 400 bine yakın üyesi bulunan toplam 35 firmaya altı aylık intibak süreci tanıdı ve bu süre sonunda da 100 milyon bloke sermaye göstermeleri gerektiğini, eğer bu altı aylık süreçte belirtilen sermayeyi göstermezse veya bu miktara yakın sermayeyi taahhüt etmezse bu firmaları ise tasfiye edeceğini bildirdi.

YAKLAŞIK 54 BİN MAĞDUR

Bu süreçte bu Evim Firmaları, BDDK'ya tabi olduklarını yasalaştıklarını söyleyip üyeleri kandırarak sisteme sokmaya devam ettiler ve bu süreci takip eden BDDK hiçbir şekilde müdahale etmedi. BDDK, yapılan incelemeler sonrası 2 Temmuz da 29 evim firması için tasfiye kararı alarak bu 29 firmada yer alan yaklaşık 54 bin kişinin mağdur olmasına sebep olup, üç hafta sonra ise sistem de mağdur edilen kişileri TMSF'nin girdabına atmıştır.

Tasfiye sürecinden tam üç ay geçmesine rağmen TMSF kayda değer hiçbir açıklama yapmamıştır. TMSF yetkilileri ile yüz yüze görüşen arkadaşlarımız, bu işlerin en az üç-beş sene süreceğini ‘hatta paralarınızın yarısını alırsanız şükredin’ diye pervasızca söylemlerde bulunulduğunu teyit ettiler. Bizim gibi bu sistemde aylardır, yıllardır dişinden, tırnağından arttırıp biriktiren ve yüksek faizden ya da faiz hassasiyetinden kaçan 54 bin insan, TMSF'nin şeffaflıktan yoksun pervasızca açıklamaları ile baş başa kalmıştır. İnsanları ileriye dönük mağdur etmemek adına çıkılan bu yolda maalesef ki hiçbir mağduriyetimiz yokken şu an 54 bin kişi BDDK ve TMSF tarafından ‘paralarınızı 3-5 senede belki yarısını alırsınız’ diyerek mağdur etmiştir.

Evim Platformu olarak Cumhurbaşkanımıza, buradan 54 bin kişi adına sesleniyoruz sesimizi duysun ve bu mağduriyetlerimizi bir an önce gidermek için yetkililere çağrıda bulunup, ev hayali kuran ve zaten yıllardır bekleyen bu insanları yıllarca bekletip mağdur etmesinler.”

 

Kaynak: anka