ÖZGE ZAİM

İç Anadolu Fırın İşletmecileri Sendikası Başkanı Musa Kazım Mülazımoğlu, un, yağ ve şekere yüksek oranlarda zam geldiğini ifade ederek, “Samimiyetle söylüyorum, şu an kapanmak zorunda olan fırıncılar var. Yarın ekmek yapamayacak pozisyonda olan arkadaşlarımız var” diyerek ekmek fiyatına zam istedi.

İç Anadolu Fırın İşletmecileri Sendikası Başkanı Musa Kazım Mülazımoğlu, mevcut ekmek fiyatları ile bir gün bile idare edebilecek durumda olmadıklarını belirtti. Eskişehir'de fırıncıların hammaddeye gelen yüksek zamlardan dolayı zor durumda olduğuna vurgu yapan Mülazımoğlu şunları söyledi:

“Biz 27 Nisan tarihinde Eskişehir’de 230 gr ekmeği 2 TL yaparken bir çuval unun fiyatı 110 ile 120 TL arasındaydı. Bugün 350-380 arasında. 18’lik bir teneke yağ 127 lira iken bugün 355-380 arasında. 1 kilo susam 8 lira iken şimdi 32 lira. Bir çuval şeker 180 lira iken 300 liraya dayandı. 1 kilo odunu 40 kuruşa alıyorduk, bugün 1 lira 20 kuruş. Elektrik doğalgaza zam geldi. Bu şartlarda fırıncı esnafının ticaretine devam ettirebilmesi mümkün değildir. Fırıncının bu durumunu sayın valimizle beraber ilgili oda başkanlarımızla paylaştık. Gerekenleri aktardık. Zor durumda olduğumuzu söyledik. Bir an evvel komisyon kurulup bize bir fiyat tarifesi sunulmasını istedik.

Biz bundan 2 ay önce 200 gr ekmek için 2 TL istedik. O günün şartlarında bu uygun bir fiyattı bizim için. İdare dilebilir bir fiyattı. Ama bugün bu onaylanan 200 gr 2 lira fiyat, inan bizi maliyetimizin çok altında bir fiyat. Bir an evvel komisyon toplayıp bize bir makul fiyat çıkarılmasını istiyoruz. Fırıncının kendine özgü bir hesap tarifesi vardır. Un artı diğerleri diye maliyet hesaplar fırıncı.

Bir gün bile bu fiyatlarla idare edebilecek durumda değiliz. Biz bir fiyata başvurduğumuz zaman süreç 2-2 buçuk ay sürüyor. Komisyon toplanıyor, bakanlığa gidecek, oradan onaylanıp gelecek, en az 2 ay… Samimiyetle söylüyorum, şu an kapanmak zorunda olan fırıncılar var, yarın ekmek yapamayacak pozisyonda olan arkadaşlarımız var. Rica ediyorum bu işle ilgilenen kurumlara bize bir an evle komisyon toplayıp fiyat vermelerini istiyoruz.”

 

Kaynak: anka