LEVENT HAZER

Sakarya'nın Kaynarca ilçesi Karaçalı Mahallesi’nde yaşayan zihinsel ve bedensel engelli Soner Baycan ve ailesi, bir buçuk senedir evlerine internet bağlatmak için uğraşıyor. Baycan ailesi, sorunlarının çözülmesi için yetkililerden yardım bekliyor.

Kaynarca ilçesi Karaçalı Mahallesi Şaşkınlar Sokak’ta ikamet eden Baycan ailesi, zihinsel ve bedensel engelli oğulları Soner Baycan’ın “tek dünyam” diye tanımladığı interneti evlerine bağlatmak için uzun zamandır uğraşıyor.

Bundan bir buçuk sene önce internetin bağlanması için başvuruda bulunan Baycan ailesi, internet sıkıntılarının giderilmesi için hizmet sağlayıcı firmayı aradıklarında “altyapı çalışması var” yanıtını alıyor.

Kendilerinin herhangi bir altyapı çalışmasını göremediklerini ifade eden Baycan ailesi, sorunlarının çözülmesi için yetkililerden yardım istiyor.

“BİZİM İNTERNETİMİZ NEDEN BAĞLANMIYOR”

3 sene önce eşinin emekli olmasıyla beraber Karaçalı Mahallesi’ne yerleştiklerini söyleyen anne Funda Baycan, şunları söyledi:

“3 sene önce eşim emekli oldu ve buraya yerleştik. Bundan bir buçuk sene önce de internet bağlatmak için başvurduk, hala bağlanacak. Benim oğlum engelli, başka bir dünyası yok. Yanında bir yardımcı olmadan dışarıya çıkamıyor, bir yere gidemiyor. Ben yeni taşındığımız için bilmiyorum ama karşımızda bulunan 2-3 evde internet var. Bizim internetimiz neden bağlanmıyor. Bağlanmasını rica ediyorum.”

“HANİ ENGELLİLERE DUYARLILIĞIMIZ VARDI”

Yetkililerden internet talebinde bulunulduğu ama bir buçuk senedir bağlanmadığını dile getiren komşu Mustafa Taşkınel ise şöyle konuştu:

“Soner kardeşimiz engelli ve özürlüdür. İhtiyaçlarını kendisi tek başına göremiyor. Dışarı çıkamıyor, ikinci bir güç olmadan hiçbir ihtiyacını göremiyor. Biz dışarda geziyoruz, dolaşıyoruz ama kardeşimiz dışarı çıkıp gezemiyor, göremiyor. Yetkililerimizden bir internet talebinde bulunulmuş, bir buçuk senedir bekliyor. Hizmet sağlayıcı firma ‘altyapı çalışması yapıyorum’ diyor ama hiçbir icraat olmadı. Başka operatörlerden almaya çalıştıklarında 500-600 lira gibi çok uçuk fiyatlar isteniyor. Soner, bir video izlediğinde veya bir siteye girdiğinde kendini o şekilde tatmin ediyor ve kendisini de öyle eğlendiriyor. Biz bugün sağlıklı olduğumuz halde bir yere 10 dakika kapalı kaldığımız zaman daralıyoruz, bunalıyoruz. Bu çocuk ne yapsın? Birisi bir yere götürmezse, denizi, doğayı, insan hayatını, insan doğasını, çiçeği ve böceği her şeyi internetten görüyor. Bu imkanları bizden daha çok onlara vermeliyiz. Hani engellilere bizim daha çok duyarlılığımız vardı?”

“BENİM BAŞKA BİR DÜNYAM YOK, TEK DÜNYAM İNTERNET”

Tek dünyasının internet olduğunu belirten zihinsel ve bedensel engelli Soner Baycan, “Karaçalı Mahallesi’nde oturuyorum. İnternet sıkıntım var ve bu sıkıntımın giderilmesini istiyorum. Hizmet sağlayıcı firmaya başvuru yaptık ‘altyapı çalışması var’ dediler. O altyapı çalışmasını ben bir türlü göremiyorum. Benim başka bir dünyam yok, tek dünyam internet. O dünyamı da elimden almayın” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Anne Funda Baycan 

* Komşu Mustafa Taşkınel 

* Engelli Soner Baycan 

 

 

Kaynak: anka