AYSUN FİRİK

Balıkesir’in Edremit ilçesinde bitkin halde bulunan ve göç sırasında yolunu kaybettiği tahmin edilen kızıl akbaba, Burhaniye Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği tarafından tedavi altına alındı.

Edremit’te bir vatandaş tarafından uçamaz halde bulunan kızıl akbaba, önce Hatice Esra Yıldız'a ait iş yerinin kümesinde muhafaza altına alınarak yumurta ve suyla beslenmeye çalışıldı. Yıldız’ın haber vermesi üzerine iş yerine giden Burhaniye Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği veterineri Ertan Şenol, bitkin haldeki kızıl akbabayı teslim aldı.

Şenol, ilk kontrollerini burada yaptığı kızıl akbabayı İvrindi ilçesindeki Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi'ne götürdü. Burada gerekli sağlık taraması yapılan akbabanın travmaya bağlı olarak uçamadığı belirlendi. Kızıl akbabanın tedavisinin tamamlanmasının ardından doğal yaşam alanına salınacağı bildirildi.

Akbabayı bir günlüğüne misafir eden ve Burhaniye Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği’ne teslim eden Hakan Cin, bir arkadaşının kendisini arayarak Edremit'te akbaba bulduklarını söylediğini belirterek, “‘Saat geç olduğu için veteriner kapalı. Belediyeye teslim edeceğiz fakat sizin de hayvanlara karşı olan ilginizi biliyoruz’ diyerek ne yapmaları gerektiğini sordu. Önce belediyeye teslim etme kararı alındı fakat saat ilerlediği için zabıtaya da teslim edemeyeceğimizi anlayınca akşam muhafaza ettik" dedi.

Akbabayı sabah müdürü olduğu iş yerine getirdiğini anlatan Cin, şunları söyledi:

"Patronumuz Esra Hanım bir hayvan dostu, aynı zamanda da hayvanları koruma derneğine de üye. Kendisi ile sabah buluştuğumuzda anlattık. Bunun üzerine Milli Parklar’daki yetkili arkadaşı aradı. Akbabayı doğru adrese, doğru ellere teslim edeceğiz. Bakımı yapılıp tekrar doğaya bırakılmak üzere kendilerine teslim edeceğiz."

Akbabanın görünürde herhangi bir yarasının bulunmadığını aktaran Cin, “Çok mutsuz ve huzursuz görünüyor. İnternetten bakarak ‘acaba ne yer ne içer dedik’. İlk beslenme kaynakları leş ve ondan sonra yumurta yiyebildiği yazıyordu. Biz de yumurta haşladık kendisine verdik. Ama şu ana kadar gözlemlediğimiz kadarıyla herhangi bir girişimde bulunmadı. Sanırım mutsuzluktan dolayı şu an yemek yemiyor” diye konuştu.

Kaynak: anka