GÖKHAN TUZLADAN

Veli-Der Edirne Şubesi Başkanı Benay Gürsel, Edirne’deki devlet okullarında öğrencilere içilebilir nitelikte su sağlanmasının kararlaştırıldığı duyurdu. Gürsel, Edirne Valisi Ekrem Canalp ile yaptıkları görüşmede, okullara tuvaletlerden ayrı noktalarda olmak koşulu ile çeşmeler yapılabileceği ve bunların filtreli olacağı müjdesini aldıklarını belirtti.

Daha önce Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından gündeme getirilen ve Edirne Valisi Ekrem Canalp’in onayına bağlı olarak yapılması planlanan içilebilir su projesi, Veli-Der Edirne Şubesi’nin girişimiyle hayata geçiyor. Veli-Der Edirne Şubesi Başkanı Benay Gürsel, okullardaki içme suyu problemini aktardıkları Edirne Valisi Ekrem Canalp’ten tam destek aldıklarını söyledi.

Benay Gürsel, yaptığı açıklamada, okulların partiler üstü, devletin tüm kurumlarının ortaklaşa hareket etmesi ve çözüm üretmesi gereken yerler olduğunu belirterek, “Eğitim her şeyden önce anayasal bir haktır. Çocuklara amasız, fakatsız bu hak tanınmalıdır. Biz büyükler, veli ve karar alıcılar olarak eksiklerimiz olduğunu her gün fark ediyor ve çocuklarımıza daha güzel eğitim öğretim ortamı hazırlamaya çalışıyoruz” dedi.

Sorunların tespiti için saha çalışmaları yaptıklarını ve mahalle muhtarları ile görüştüklerini belirten Benay Gürsel, “Okullarımıza gittik, veliler ile görüştük ve öğretmenlerimizin gözlemlerine başvurduk. Önceliğimiz dezavantajlı bölge okulları oldu ancak bütün okullarımızda ortak bir sorunun olduğunu da biliyorduk; ‘ücretsiz, sağlıklı, erişilebilir su’. Dezavantajlı bölge okullarında yaptığımız çalışmalar sonucunda en önemli sorunların okul terki ve devamsızlığı, beslenme, okul güvenliği ve okuma yazma bilmeyen öğrenciler olduğunu gördük. Bu sorunların en aza nasıl indirilebileceğine dair bir rapor hazırladık. Edirne Valimiz Ekrem Canalp ve Belediye Başkanı’mız Recep Gürkan’a sahadaki gözlem ve bilgilerimizi aktarma fırsatı bulduk ve hazırladığımız ‘Dezavantajlı Bölge Okulları’ raporunu sunduk” açıklaması yaptı.

Gürsel, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile yaptıkları görüşmede, valiliğin izni doğrultusunda ücretsiz su sebillerinin okullara belediye tarafından konulabileceği, okul bahçelerinin düzenlenebileceği, dezavantajlı bölge okullarında süt dağıtımının yapılabileceği, okul ihtiyaçlarının karşılanabileceğinin belirtildiğini söyledi. En önemli sorunlarının okullarda içme suyu sorunu olduğunu ve tüm çeşmelerin tuvaletlerin olduğu alanlarda bulunduğunu belirten Gürsel, bu yüzden çocukların çeşmelere ağızlarını dayayarak kana kana su içmelerinin birtakım sorunları da beraberinde getirdiğini gözlemlediklerini kaydetti.

Edirne Valisi Ekrem Canalp ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini anlatan Gürsel “Eğitim ile ilgili sivil kurumların kent idarecilerine yaptığı önerilerin karşılık bulması anlamlıdır. Kamu halk birlikteliği ile çocuklarımızın eğitim-öğretim ortamlarının daha sağlıklı olacağından kuşkumuz yoktur. Bu nedenle ortaklaştığımız bir çalışma olan ilimizin tüm okullarına sağlıklı ve erişilebilir su sağlanması konusu gerçekleştiğinde, Edirne olarak ülkemizde de bir ilke imza atmış olacağız” diyerek, okullara tuvaletlerden ayrı noktalarda olmak koşulu ile çeşmeler yapılabileceği ve bunların filtreli olacağı müjdesini aldıklarını belirtti.

Kaynak: anka