Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın "İzmir'in Çernobili" olarak bilinen eski kurşun döküm fabrikası alanının temizlenmesi için başlattığı “Duran Adam” eyleminin ikinci haftasında anne sürprizi yaşandı. Başkan Arda'nın 96 yaşındaki annesi Fatma Arda da alana gelerek 11 dakikalık durma eylemine katıldı.

İzmir'in Gaziemir ilçesine bağlı Emrez Mahallesi'nde 500 bin tondan fazla olduğu tahmin edilen nükleer atıkların kaldırılması için Belediye Başkanı Halil Arda’nın başlattığı “Duran Adam” eyleminin ikincisi yapıldı. "İzmir'in Çernobili" olarak bilinen eski kurşun döküm fabrikası alanına bu hafta Başkan Arda'nın 96 yaşındaki annesi Fatma Arda da geldi. Alanda nükleer tehlikesini belirten alarm sesi eşliğinde 11 dakikalık durma eylemi yapıldı.

"SESİMİZİ YÜKSELTECEĞİZ"

Eylemin ardından 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla atık alanında açık kürsü etkinliği düzenlendi. Alanın temizlenmesiyle ilgili 14 yıldır adım atılmadığını anımsatan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda şunları söyledi:

“Bugün sözün bittiği yerdeyiz. Ama tekrar tekrar anlatmaya devam edeceğiz. Burası 14 yıldır temizlenmiyor. İzmir’in Çernobili olarak bilinen alanda toprağa gömülü halde bulunan ve normal değerin 219 katı fazla radyasyon yayan radyoaktif atıklar 14 yıldır toprağa, suya ve havaya karışarak tüm İzmir’in sağlığını tehdit ediyor. 14 yıldır odalar, çevre örgütleri, bilim insanları, avukatlar mücadele veriyor. Sesimizi yükselteceğiz. Burası temizlenene kadar mücadelemizi devam ettireceğiz” dedi.

"TEMİZLENENE KADAR DEVAM"

Atık alanının temizlenmesi için mücadeleyi bırakmayacağını vurgulayan Başkan Halil Arda, “Bu kirliliğin önüne geçmek hepimizin vereceği mücadeleyle mümkün. Bu memleket, bu İzmir, bu Emrez Mahallesi bizim; bu alan temizlenene kadar devam edeceğiz” dedi.

YOĞUN KATILIM VARDI

Başkan Arda'nın eylemine Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, DSP İzmir İl Başkanı Hüseyin Kireç, CHP Balçova İlçe Başkanı Binnur Akın, İYİ Parti Gaziemir İlçe Başkanı Sedat Dağ, DEVA Partisi Gaziemir İlçe Başkanı Elif Akyavaş, İzmir Büyükşehir Belediye meclis üyeleri, Gaziemir Belediye meclis üyeleri, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık, Gaziemir Kent Konseyi, Konak Kent Konseyi, Karşıyaka Kent Konseyi, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube temsilcileri, İzmir Tabip Odası temsilcileri, Ege Çevre ve Kültür Platformu temsilcileri, İzmir Yaşam Alanları Platformu temsilcileri, Nükleer Karşıtı Platform, Yrd. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül, Atatürkçü Düşünce Derneği Gaziemir Şubesi ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: anka