AYHAN ÇİMENDAĞ

Denizli'de yaşayan Bekir İyem, 60 yıldır çorap örüyor. Drama Çorabı örme geleneğinin kendisi ile birlikte son bulacağını söyleyen 80 yaşındaki İyem, “Örgü çorapların eskisi kadar ilgi görmemesi ve makineleşme sebebiyle köyde bu geleneği devam ettiren yok. Çorap satmıyorum bu işi hobi olarak yapıyorum” dedi.

Denizli'nin Çameli İlçesi’nde, 60 yıl önce çobanlık yaparken el örgüsünü öğrenen 80 yaşındaki Bekir İyem, mesleğinin yok olmasından endişe ediyor. İyem, ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:

“Bu işleri erkekler yapmaz. Bir tek rahmetli babam ve ben örerdim. Burada yaşayanlar benim bu işi yaptığımı bildikleri için herhangi bir tepki olmuyor. Bence bunu örmek zor değil, aksine bu stres atmak. Canın sıkıldığı zaman al eline ör. Bunu yaparken her şeyi unut. Bu ördüğüm şeyleri bir çocuğa verdiğim zaman da onun sevinip mutlu olduğunu görmek bana yetiyor. Ben de örgü örerek vakit geçirmiş oluyorum. Bana da bir meşgale oluyor. Zamanla kendimi geliştirmek için, gidip yengelerden, komşulardan farklı şekiller öğrendim. Torunlarım bunları giyip yanıma geldiği zaman onların neşelenmesini görmek benim için büyük bir mutluluk.”

“KADINLARIN İŞİNE EL ATTIM”

Yaşı ilerleyince artık evinde çorap örmeye başladığını anlatan İyem, “Günümüzde kadınlar erkeklerin yaptığı her işe el attı. Ben de kadınların işini elinden alıyorum. Örgü, göründüğü kadar zor iş değil isteyene ve ihtiyacı olana çorap örüyorum, hediye ediyorum. Bir zorluğu yok. Gözler bakar eller örer. Ben de alıştığım için bırakamıyorum.  Zamanımı boş geçirmek yerine bununla uğraşıyorum” dedi.

MAKİNELEŞME EL ÖRGÜSÜNÜ YOK EDİYOR!

Drama Çorabı örme geleneğinin kendisi ile birlikte son bulacağını söyleyen İyem, teknolojinin ilerlemesiyle örgü geleneğinin kalmadığını söyledi. İyem “Örgü çorapların eskisi kadar ilgi görmemesi ve makineleşme sebebiyle köyde bu geleneği devam ettiren yok. Çorap satmıyorum bu işi hobi olarak yapıyorum” diye konuştu. 

 

 

Kaynak: anka