İLKEM BAYDARLI

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki 'Engelsiz Kafe', istihdam olanağı sunduğu engelli bireylerin sosyal hayatta daha etkin rol almasını sağlıyor. Engelsiz Kafe’nin mimarlarından Çorlu Sakatlar Derneği Başkanı Canan Naciye Yurdseven, "Her zaman şu söylenir; 'engelleri birlikte sevgiyle aşacağız, hepimiz engelli adayıyız'. Bu tip söylemler ile değil de onlar için yapılabilecek politikalar üretmeliyiz" dedi. İki engelli çocuk annesi olan Yurdseven, İŞKUR’la yaptıkları çalışma sayesinde 60’a yakın engelliyi işe yerleştirdiklerini söyledi.

Çorlu Sakatlar Derneği Başkanı Canan Naciye Yurdseven, dernek olarak 2021 yılında faaliyete geçirdikleri Engelsiz Kafe’nin hikayesini ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Yurdseven, şöyle konuştu:

“ENGELLİ BİREYLERE İSTİHDAM VE ETKİNLİK ALANI OLUŞTURMAK EN BÜYÜK AMACIM”

"Bu göreve gelmemin en büyük sebeplerinden biri, engelli ikiz çocuk annesi olmam. Çok uzun zaman tedavileri ve sosyal hayata katılımları ile çaba sarf ettikten sonra dernek ile tanıştık. 2006 yılında üye oldum, üye olduktan sonra aktif olarak etkinliklere katılmaya başladım. 2015 yılında göreve geldikten sonra tüm engelliler için mücadelemize başladık. Sonrasında aktif olarak engellilerimizin katılabileceği projeler üreterek hayata katılmalarını sağladık. Çorlu Sakatlar Derneği’mizin ofisinde kurslar açtık. Sonrasında çalışmalarımızın karşılığında ve tabii yerimiz de yetmediği için Çorlu Belediyesi’nden ‘Sizler için bir şeyler yapalım’ dediler. Düşündük ve dönemin Belediye Başkanı Ünal Baysan’ın desteği ve bizim çabamız ile Engelsiz Kafe, daha doğrusu bir etkinlik alanı oluştu. Daha sonra göreve gelen Ahmet Sarıkurt ile de Engelsiz Kafe hayata geçti. Burada asıl amacımız hem hizmet alanı olarak hem de etkinlik alanı olarak engelli çocuklarımıza bir istihdam alanı oluşturmak.

60’A YAKIN ENGELLİ BİREY İSTİHDAM EDİLDİ

Kafemizde en az dört engelli birey çalışıyor. Dördünün yüzde 40 ve üzeri engelli raporu var. İkisi orta mental, biri down sendromlu, bir tanesi otizmli olmak üzere istihdam ediyoruz. Öncelikli amacımız engelli bireylere istihdam alanı açmaktı. Daha ileride daha fazla elemana ihtiyaç duyalım, hizmetimiz daha çok gelişsin ve onlara daha çok yardımcı olalım. Özel gün etkinlikleri oluşturuyoruz. 3 Aralık Dünya Engelliler günü vardı, ona özel bir etkinlik gerçekleştirdik. Türk kahvesi satışlarından elde edilen gelir ile engellilere yardımcı olacak cihazların alımını yaptık. Çok güzel bir etkinlikti. O gün kafemizde yapılan Türk kahvesi etkinliği gelirinden 10 bin lira gelir elde ettik. Bizim bu etkinliğimizi duyan hayırsever vatandaşlar fazlasıyla destek oldular. İŞKUR, Çorlu bölgemizde uzun zamandır bizim faydamızda faaliyet gösteriyor. Onlarla engelli bireylerin istihdamı konusunda konuştuk. Onlar bizim bu çağrımıza sessiz kalmadılar. Bu zamana kadar yaklaşık 15 firma görüşme yaptı, yanlış bir sayı olmasın ama 60’a yakın işe yerleştirme oldu.

"HEPİMİZ AYNI YOLDA EŞİT ŞEKİLDE YÜRÜYELİM"

Engelliler hayata tutunmaya çalışıyorlar, hayat herkes için zor. Engelliler ise hayata ne yazık ki 1-0 başlıyorlar. Onların hayatı yeterince zor, onlara acınacak, merhamet edilecek bir duyguyla yaklaşamayalım. Onların da hayatın içinde var olduklarını unutmadan ‘onlar için ne yapabiliriz’ kavramıyla yola çıkalım. Her zaman şu söylenir; 'engelleri birlikte sevgiyle aşacağız, hepimiz engelli adayıyız'. Bu tip söylemler ile değil de onlar için yapılabilecek politikalar üretmeliyiz. Onların hayatında yer alabilecek, onları da sosyal hayatın içine sokabilecek etkinlikler ve faaliyet ile onları ön planda tutmalıyız. Üretilecek politikalara biz de destek vermeliyiz. Hepimiz engelli olduğumuz için değil engellilerin de bu hayatın içinde olduğunu bilerek kadın, erkek, yaşlı, çocuk hepimiz aynı yolda eşit şekilde yürüyelim."

Kaynak: anka