MELİS ANTER

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bu sabaha karşı başlayan lodos hayatı olumsuz etkiledi. Güllük’ten kalkan kuru yük gemileri Bodrum koylarına sığınmak zorunda kalırken, enerji nakil hatları koptu, sahildeki binalar ve kafeler dev dalgaların etkisi altında kaldı. Rüzgarın hızı zaman zaman saatte 60 kilometreyi aştı.

Yer yer fırtına şeklinde seyreden kuvvetli rüzgar nedeniyle iletişim ve alçak gerilim enerji nakil hatları koparak kentin birçok mahallesinde elektrik kesintisine yol açtı.

Bodrum’un Kumbahçe, Bitez, Ortakent, Turgutreis sahillerinde küçük tekneler karaya sürüklendi. Sahildeki işyeri ve restoranlar dalgaların etkisi altında kalırken, esnaf işyerini korumak için çuvallara doldurduğu çakıl taşları ve sahil kısmına doğal kum döküp mendirek yaparak kendisini dalgalardan korumaya çalıştı. Yaz aylarında yerli yabancı turist akınına uğrayan beach kulüplerin iskeleleri ise dev dalgaların altında kaldı, bazıları zarar gördü.

Kuvvetli rüzgar nedeniyle birçok esnaf işyerini güçlükle açabildi. Kırsal kesimlerde ağaçlar devrildi. Fırtınanın etkisini yarın sabah saatlerine kadar devam edeceği belirtildi. Fırtınadan önce Muğla Valiliği ve belediye tarafından yapılan uyarı üzerine açık denizde bulunan tekneler barınak ve limanlara nakledildi. Güllük Limanı’ndan İsrail’e maden götüren kuru yük gemileri ise fırtına nedeni ile Bodrum koylarına sığınmak zorunda kaldı.

METEOROLOJİ'DEN KUVVETLİ SAĞANAK YAĞIŞ VE HORTUM UYARISI

Meteorolojiden yapılan uyarıda, sabah saatlerinden itibaren lodosun yer yer fırtına, kuvvetli fırtına ve yer yer tam fırtına olarak seyredebileceği, belirtildi. Bölgede öğle saatlerinden itibaren kuvvetli sağanak yağış da beklendiğini bildiren Meteoroloji şu açıklamayı yaptı:

"Beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların öğle saatlerinden itibaren kuvvetli (21-50 kg/m2) olacağı tahmin edildiğinden sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar, hortum riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Rüzgarın güney ve güneybatılı (lodos) yönlerden kuvvetli fırtına, yerel olarak tam fırtına (70-110 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Ege Denizinde beklenen lodos fırtınası nedeniyle başta denizcilerimiz olmak üzere ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir."

 

Kaynak: anka