FERHAT AKGÜN

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Nejat Altıntaş, “Delta varyantı artık yavaş yavaş kendini bitirmeye başladı. Artık virüs o kadar değişiyor ki, o kadar değiştirmeye başladı ki birdenbire kendi sonunu da getirmeye başladı. Ebolada böyle olmuştu, daha önceki korona varyantlarında böyle olmuştu. Bunda da böyle olabilir” dedi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Göğüs ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş, Covid-19’un delta ve omikron varyantlarını, ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Altıntaş, şu bilgileri verdi:

‘DELTA VARYANTI BEYİNDE UNUTKANLIĞA YOL AÇIYOR’

“Biliyorsunuz virüs ilk defa Çin’in Vuhan eyaletinden çıktı ve dünyanın her yerine çok hızlı bir şekilde yayıldı. Virüslerin özellikleri şudur: Virüs ne kadar hızlı yayılırsa, özellikle DNA virüsü değil RNA virüsü olursa; çok hızlı bir şekilde kendini değiştirir, biz buna varyasyonlar diyoruz. Nitekim Brezilya, Güney Afrika ve İngiltere’de değiştirdi. Biz bu değişikliğin adına Delta varyasyonu dedik.

Delta varyasyonunda virüs iki tane değişiklik yaptı. Bir tanesi hücrenin içine girmesi kolaylaştı, eskiye göre S-1 kolu ile yapışıyordu. S-1 kolu ile yapıştıktan sonra hücrenin içine giriyordu. Şu anda kolunun yapışma oranı Delta varyasyonu ile arttı. İkicisi de delta varyasyonu bizim vücudumuzu savunan savunma hücreleri polislerden, askerlerden daha hızlı kaçmaya başladı. Aynı zamanda semptomlar değişmiş oldu.

Biz ilkinde şunu görüyorduk: Daha önce kuru öksürükler, ateş, nefes darlıkları, eklem ağrıları vardı. Delta varyantı ile şunu gördük, sanki gripmiş gibi burundan akıntılar, salya sümükler oluşmaya başladı. Aynı zamanda tat, koku kaybolmaya başladı ve beyni tuttu. Beyni tuttuğu için de beyin sisi dediğimiz unutkanlıklar başladı. Delta varyantı geçiren insanların birçoğunda unutkanlıklar oldu; aradan 3 ay 5 ay geçse de ve yüzde 30 saç dökülmesi oldu.”

‘OMİKRON VARYANTI ÇOK HIZLI YAYILIYOR’

Altınaş sözlerine şöyle devam etti: Bu Omikron, Nu varyantına, Afrika varyantına geldiğimizde virüsün birisinde bir tarafı değişmiş, başka bir yerde başka bir tarafı değişmiş. Bu Omikron dediğimizde bütün değişikliklerin hepsi geldi, oturdu bir virüsün içerisine. Virüs tamamen değişmeye başladı. Virüs tamamen değiştiği için virüsün hücre içerisine girmesi daha hızlı olmaya başladı, savunma hücrelerinden daha hızlı kaçmaya başladı. Bu sırada çok hızlı yayılıyor, çok tehlikeli boyutlara varıyor. Bir taraftan semptomlarına baktığımızda öbürlerine bakarak semptomları daha hafif geçiyor. Sadece ateş ve çok ciddi halsizlikle gidiyor. Neredeyse insanlar başını kaldıramayacak düzeyde. Güney Afrika’dan 8 vaka bildirdiler. 8 vakadaki belirtiler bunlar.”

‘VİRÜS KENDİ SONU DA GETİRMEYE BAŞLADI’

Virüsün varyantlarla kendi sonunu getirmeye başladığını söyleyen Altıntaş, “Öbür taraftan iyi bir haber de vermek istiyorum. Japonya’dan bir yayın çıktı. Delta varyantı artık yavaş yavaş kendini bitirmeye başladı. Artık virüs o kadar değişiyor ki, o kadar değiştirmeye başladı ki birdenbire kendi sonunu da getirmeye başladı. Eğer biz zamanında aşımızı olabilirsek, aşıları bitirebilirsek; bir süre sonra virüs bu genetik varyasyonlara devam ederse kendi sonunu da getirebilir. Nitekim Ebolada böyle olmuştu, daha önceki korona varyantlarında böyle olmuştu. Bunda da böyle olabilir” diye konuştu.

 

 

Kaynak: anka