AYSUN FİRİK

Balıkesir'in Havran ilçesinde kuruyemişçilik yapan İsmail Aydın, doğal meyvelerden elde ettiği aromaları kullanarak 18 çeşit leblebi üretiyor.

İlçe merkezindeki küçük dükkanında, bir taraftan müşterileriyle ilgilenen Aydın, diğer yandan leblebi kavuruyor. Karadutludan cennet hurmalısına, kekikliden karanfillisine, damla sakızlısından kaymaklısına 18 çeşit leblebi üretiyor.

33 YILDIR YAPIYOR

İlçede 33 yıldır kuru yemişçilik yaptığını söyleyen İsmail Aydın, öncelikle ustasından karanfilli ve damla sakızlı leblebi yapımını öğrendiğini belitti ve "Bunlarda en büyük sıkıntı, damla sakızı ve karanfil. Uçucu olduğu için aromasını hapsedemiyorduk. Müşterimiz buradan alıp Edremit'e gittiğinde, ertesi gün paketi açtığında aroma kayboluyordu. Aromasının yok olmaması için yarım kiloluk, 250 gramlık, 100 gramlık paketlerde hazırlıyorduk" dedi.

Aydın, araştırmaları sonucunda karanfille leblebiyi buluşturup aromasının kalıcılığını sağladığını dile getirdi. Damla sakızını da leblebinin üzerine ekleyerek ayrı bir tat elde ettiğini anlatan Aydın, şöyle konuştu:

"Artık 'Ondan sonra ne yapabiliriz?' derken karadutlu, portakallı, naneli, limonlu yaptım. Şeker hastaları için de katkısız tarçını leblebiyle buluşturdum, tarçınlı leblebi yaptım. Bizim bu yörede dağda kekik olduğu için 'Kekikliyi nasıl yapabilirim?' dedim. Kekikli ilk yaptığımızda acı oldu. Müşterilerden ters tepki oldu. Biraz şeker ilavesiyle filan derken kekik parçalarını ekleyerek pişirdik. Dökmedik, sıkıştırdık o da bir başarı oldu. Kahveli ve kakaolu da yaparak çeşit sayısını 18'e çıkardık. Müşterilerin de talebi, bize dönüşleri iyi oldu. Memnun oldular. İmalatımız devam ediyor. Doğal meyveden üretiyoruz, meyvenin kendisini kullanıyoruz."

"EKŞİMSİ BİR TAT OLDUĞU İÇİN KARADUTLUNUN AYRI GÜZELLİĞİ VAR"

Müşterilerden İsmail Sönmez ise Gömeç ilçesinden geldiğini, kendisi ve sipariş veren komşuları için kahveli, karadutlu, muzlu, çilekli ve kavrulmuş sarı leblebi aldığını söyledi.

Bu leblebilerin gerçek meyveye yakın tat verdiğini aktaran Sönmez, "Karadutluya bayılıyorum. Diğer meyveler de çok güzel ama ekşimsi bir tat olduğu için karadutlunun ayrı güzelliği var. Bir de kahveli leblebi çok güzel oluyor” dedi.

Kaynak: anka