AYSUN FİRİK

Atatürk’ün gölgesinde kahve içip dinlendiği çınar ağacı, Edremit’teki butik bir otelin bahçesinde korunuyor. İşletmeci Murat Bostancıoğlu, bu yıl hizmete açtıkları butik otelin bahçesindeki çınarın hikayesini gururla anlatırken ziyaretçilerin de bilgilenmeleri için ağacın hikayesini pirinç plakalar üzerine yazdırdı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1923 ve 1934 yıllarında Edremit'e iki kez geldiğini ifade eden Bostancıoğlu, Atatürk’ün gölgesinde kahve içtiği ağacın “Atatürk Çınarı” olarak tescillendiği söyledi.

O dönemde kağnı arabalarının şu an kullanılmayan eski İzmir-Çanakkale otoyolundan gittiği bilgisini veren Bostancıoğlu, ANKA Haber Ajansı’na şöyle konuştu:

"Avcılar köyünün muhtarı Ahmet Altay Bey, daha önce Atatürk'ün hizmetinde Ankara'da ve İstanbul'da görevler yapmış. Atatürk'ün geldiğini duyuyor ve Mustafa Kemal Atatürk'ü köyüne davet ediyor. 'Paşam buralara geldiniz, ne olur bir gelin, bir kahvemi için' diyor. Mustafa Kemal Atatürk'te yorgun olduğu için kendisinin Avcılar köyüne gidemeyeceğini ifade ediyor, fakat Ahmet Altay Beyi ‘köyden buraya davet ediyor. 'Sen buraya gel, Manastır'da, kahveyi orada içelim' diyor. 14 Nisan 1934 günü Mustafa Kemal Atatürk, Ahmet Altay ile birlikte şu çınarın altında kahve içiyorlar. Bunun karşılığında da Mustafa Kemal Atatürk kendisine kendi büstünü hediye ediyor. O Atatürk büstü de şu anda Avcılar köyünde hala anıt büst olarak sergilenmekte."

Bostancıoğlu, Mustafa Kemal Atatürk'ün sağlığında 3 tane hediye ettiği kendi büstünün bir tanesinin Amasya hükümet konağında, bir tanesinin Dolmabahçe Sarayı'nda ve üçüncüsünün ise Avcılar köyünde bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: anka