KEMAL ONUR ATALAY

Aksaraylı sanayi esnafı, “Müşterimize zamları yansıtamıyoruz. El emeğimizin, işçiliğimizin ücretini almıyoruz. Bu şekilde döndürmeye çalışıyoruz" dedi.

CHP Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk, Yeni Sanayi Sitesi esnafının sorunlarını dinledi. Bir esnaf, “İş yerinin elektriğini mi ödeyelim, evimizin elektriğini, doğal gazını mı ödeyelim? Böyle bir fiyat artışı görülmemiştir. Zaten kış aylarında işlerimiz çok da iyi gitmiyor. İğneden ipliğe gelen zamlar artık biz canımızdan bezdirdi” dedi. Başka bir sanayi esnafı ise şunları söyledi:

“Bizler araçlar için aldığımız yedek parçalar ve aksesuarlar için her geçen gün zamlanan fiyat farkından dolayı çok büyük zorluk yaşıyoruz. Müşterimize zamları yansıtamıyor, el emeğimizin, işçiliğimizin ücretini almıyoruz. Bu şekilde döndürmeye çalışıyoruz.”

Bir başka esnaf ise “Bu ay bin 600 lira faturamız geldi. Baktık devletin para ihtiyacı var biz de elektrikli ısıtıcılarımızı sonuna kadar açtık. Sizler esnafı geziyorsunuz. Esnafın hali perişan. Esnafı gezdikçe sizler daha net karar vereceksiniz, esnafların hali hakkında” dedi.

“BELİRSİZLİK ZOR DURUMA DÜŞÜRÜYOR”

Her geçen sene iş yapmanın zorlaştığını söyleyen sanayi esnafı, “Her ay farklı zamlar geliyor. Zamların peşinde koşturmaktan yorulduk. Böyle giderse iş yerimizi kapatma noktasına kadar geldik. Bir belirsizlik var. Bu belirsizlik tüm esnafımızı zor duruma düşürüyor.  Devletin sözde KDV’deki indirimleri maalesef etkili olmuyor. Aslında onlar da her şeyin farkında. Olan vatandaşa, esnafa ve orta direğe oluyor. Ne olacak halimiz? Biz de belirsizlik içerisinde bekliyoruz. Başka çaremiz yok” dedi.

“TİCARET SEKTEYE UĞRADI”

Ertürk ise şöyle konuştu:

“Bugün yönetici arkadaşlarımızla birlikte sanayi sitesi ziyaretlerinde bulunduk. Yüzden fazla esnafı ziyaret ederek onların sorunlarını dinledik. Girdiğimiz her dükkânda yaşadığımız sıkıntı, duyduğumuz feryat aynı şekilde. Hayat pahalılığı, zamlar insanları canından bezdirmiş durumda. Akaryakıta gelen zamlar, her esnafımızın soğuktan daha çok canını yaktığı elektrik faturaları, bir de esnafımızın ürünlerine gelen zamlar ticareti ciddi şekilde sekteye uğratmış durumda.”

“BIÇAK KEMİĞE DAYANMAMIŞ GEÇMİŞ”

Fiyatlara gelen zam her şeyden önce vatandaşların alım gücünü düşürdüğü için artık insanlar arabasına bile zor binecek durumda” diyen Ertürk şunları söyledi:

“Bu ülkede her açıklamamızda söylüyoruz, esnaf bu ülkenin ana konulu bel kemiğidir. Bu ülkeyi ayakta tutan esnaftır. Trilyonluk iş adamlarının verdiği vergiden daha çok küçük esnafımızın verdiği vergidir. Dolayısıyla her platformda dile getiriyoruz. Bu elektrik zamlarını bir an önce aşağı çekin. Her gün pompa fiyatlarında tık tık yukarı olan artışı bir an önce durdurun. Aksi halde bu ülkede esnaf faaliyetlerini devam ettiremeyecek noktaya gelmiş durumda. Herkesin esnafın yaşadığını yerinde görmesini istiyoruz. Öyle sıcak odalarda, janjanlı koltuklarda oturarak esnafın hali anlaşılmaz. İktidarda bulunan siyasetçilerin de esnafın yaşadıklarını yerinde görmeleri gerek. Geçen ay 200 lira gelen fatura, 600’e çıkmış. Esnaf için artık bıçak kemiğe dayanmış demiyoruz, kemiği de geçmiş durumda. Bir an önce önlem alınması gerek."

 

Kaynak: anka