ALİ GÜRELİ

Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy mahallesinde bulunan 700 dönümlük Akbelen ormanında kömür ocağı açmak amacıyla ağaçların kesilmesine karşı çıkan vatandaşların başlattığı nöbette 60 gün geride kaldı. İkizköy sakinleri, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Köylü milletin efendisidir" sözünü pankart yaptı.

Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’nin işletmecisi Limak-İçtaş ortaklığı tarafından yapılmak istenen ağaç kesimine karşı başlatılan eylemin kararlılıkla sürdüğünü söyledi.

Akbelen ormanındaki ağaçların kesilmesine karşı çıkan İkizköy sakinleri ve onlara destek veren çevrecilerin, orman yangınına rağmen nöbet yerlerini terk etmediklerini anımsatan Atal, şöyle konuştu:

"ORMAN YANGINLARINI TETİKLER"

"Ormanlarımızı yakan iklim değişikliğine neden olan gazların yüzde 30'u termik santrallerin bacasından çıkmaktadır. Ayrıca, termik santrallerın bölgesel ısı adası oluşturarak hava sıcaklığını artırıp orman yangınlarını tetiklediği de bilimsel yönden ortaya konmuştur. Ülkemizin ve dünyanın ekonomik çöküşüne neden olan koronavirüs salgınının en önemli sebebinin de termik santraller ve madencilik faaliyetleri olduğu bilimsel olarak açıklanmıştır. Termik santrallerin bacasından çıkan partiküllerin üzerine koronavirüslerin yapışarak hayatta kaldığı, termiklerin neden olduğu havası kirli olan yerlerde 9 kat daha fazla koronavirüs vakası olduğu, ayrıca temiz hava koşullarında virus parçacıklarının buharlaştığı, atmosferin üst tabakalarına hareket ederek riskin ortadan kalktığı da bilimsel olarak belirlenmiştir."

"NE ORMAN YANGINI NE DE YAĞMUR ENGEL OLDU"

Atal, orman yangınlarının 17 Temmuz'da başlattıkları nöbetten alıkoymadığını vurgulayarak, "Ne yangın ne de yağmur bizim kararlı duruşumuzu engelleyemez, bütünlüğümüzü bozmaz. Buradada asıl Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş., hem koronavirüs salgınlarına hem de orman yangınlarına neden olarak devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmaya teşebbüs suçunu işlemektedir" ifadelerini kullandı.

ATATÜRK'ÜN SÖZÜ PANKART OLDU

Eylemlerinde renkli görüntüler oluşturan pankartlara bir yenisinin eklendiğini de söyleyen Atal, şunları kaydetti:

"Nöbete başlanmasından bugüne kadar 'Akbelen Ormanını terk etmeyeceğiz, Akbelen Ormanını vermeyeceğiz, İkizköylüler insanca yaşam için direniyor, doğada ve yaşamda inat ediyoruz, Kömürü değil yaşamı savunuyoruz' gibi pankartlarla dikkati çeken biz doğa savunucuları, şimdi Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Köylü milletin efendisidir' sözünü pankart yaptık. Anayasanın 10. Maddesi 'Kanun önünde eşitlik ilkesi esastır, hiçbir zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz' dediği halde, termik santral şirketlerine ve Limak-Içtaş şirketlerine Anayasa'nın 10. Maddesi ihlal edilerek imtiyaz tanınmaktadır.

17 Temmuz'da ormancıların 30 ağacımızı kesmesiyle başlayan nöbet sonuna dek sürecek. 17 Temmuz'dan bugüne kadar Anayasa'nın 169. Maddesi'nin biz yurttaşlara yüklediği görev doğrultusunda Akbelen Ormanını ormancılardan ve Limak-Ictas şirketinden koruyoruz. 5'li çete değil, köylü milletin efendisidir."

Kaynak: anka