FERHAT VURAL

Adıyaman’da çiftçiler, biçerdöverin neden olduğu küçük bir kıvılcımla tüm emeklerinin yanması korkusunu yaşıyor. Adıyaman Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, Saman bu sene para ettiği için, çiftçiler; biçerdöverin dipten biçmesini istiyor. Bu da taşla temastan dolayı kıvılcımlara neden oluyor. Özellikle çiftçilerimize diyorum ki; lütfen bir kilo samana tamah etmeyin, sonuç daha çok zarara neden oluyor” dedi.

Adıyaman’da, hasat heyecanı yaşayan çiftçiler, bir kıvılcım nedeniyle başlayacak bir yangınla tüm emeklerinin kül olmasından korkuyor.

Son alarak Kahta ilçesine bağlı Hasandiğin Köyü’nde, Fatih Şimşek ve akrabalarına ait 250 dönüm ekili alan kül oldu. İl genelinde son bir haftada 1000 dönümü aşkın buğday ve arpa tarlası yandı.

Kahta Ziraat Odası Başkanı Turanlı, yangınların en çok biçerdöverden çıkan kıvılcımlardan kaynaklandığını anlatarak şunları söyledi:

“Maalesef yangınla birlikte bir yıllık emekler de yanıyor ve çiftçiler mağdur oluyor. Yangınların sebebine baktığımızda yüzde 90’ının biçerdöverden kaynaklandığını görüyoruz. Saman bu sene para ettiği için, çiftçiler; biçerdöverin dipten biçmesini istiyor. Bu da taşla temastan dolayı kıvılcımlara neden oluyor. Çıkan kıvılcımlar yangına sebep oluyor. Rüzgarın da etkisiyle yüzlerce dönümlük emekler küle dönüyor.

Bir diğer husus da piknikçiler. Piknikçilerin bazen rastgele attıkları bir sigara izmariti veya söndürülmeden bıraktıkları bir ateş yangına sebep oluyor. Özellikle çiftçilerimize diyorum ki; lütfen bir kilo samana tamah etmeyin, sonuç daha çok zarara neden oluyor. Piknikçilere de rica ediyoruz daha dikkatli olsunlar ve rastgele attıkları bir sigara izmariti onlarca ailenin emeklerinin küle çevirdiğini unutmasınlar.”

 

Kaynak: anka