ALİ GÜRELİ

Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Ahmet Suntur, aile sağlığı merkezlerinin (ASM) kiralık yerlerde değil, yeterli donanımı sağlanmış ve Sağlık Bakanlığınca yapılmış kamuya ait mekânlarda hizmet vermesi gerektiğini belirtti. Suntur, "Mevcut hali ile ASM’lerin çoğu sağlık hizmeti sunmaya uygun değil” dedi.

Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Ahmet Suntur, aile hekimleri ile birlikte açıklama yaptı. Açıklamada, birinci basamak sağlık hizmetlerinin toplumla ilk temas eden, yüzü olan aile sağlığı merkezlerinin pandemi döneminde de bu özelliğini sürdürdüğünü söyledi.

“YÜZDE 10’U COVID-19 TEDBİRLERİ UYGULAMAYA ELVERİŞLİ”

ASM'lerin sağlıklı insan gücünün yüzde 5’i ile tüm hastaların yüzde 30'una hizmet verdiğini belirten Suntur, “Bugünkü durumuyla birinci basamak sağlık kurumlarının bu yükün altından kalkması mümkün olmadığı gibi, aile sağlığı merkezlerinin sadece yüzde 10’unun Covid-19 tedbirlerini uygulamaya elverişli olması, sorunun büyüklüğünü çarpıcı bir şekilde göstermektedir” diye konuştu.

“BİR YILLIK KİRAYA BEDELİYLE 16 BİN ASM YAPILABİLİYOR”

Aile hekimlerinin hizmet verdiği yerlerin sağlık hizmeti vermeye uygun olmadığını ve bu sorunun pandemiyle birlikte tahammül edilemez hale geldiğini ifade eden Suntur, şunları söyledi:

“Bu aile sağlığı merkezlerinin büyük bir kısmı, ücreti aile hekimlerince ödenen; binaların güneş dahi görmeyen apartman altı dükkanlar, giriş ya da bodrum kat daireler gibi elverişsiz ortamlarda bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nca sağlık çalışanları uygunsuz hizmet binalarında çalışmaya mecbur bırakılırken halkın sağlığı da hiçe sayılmaktadır. Oysaki şehir hastanelerine bir yıl için ödenen 16 milyar lira kira ile 16 bin aile sağlığı merkezi yapılabilmekte ve birinci basamak sağlık hizmeti sunumunun mekan sorunu uzun yıllar boyu sürdürülebilir şekilde çözülebilmektedir.”

KAMPANYAYA DESTEK

Türk Tabipleri Aile Hekimleri Kolunca bir süre önce başlatılan "ASM Mekânları İçin Harekete Geçiyoruz" Kampanyasını desteklediklerini dile getiren Dr. Suntur, şunları kaydetti:

"ASM'lerin yeterli sayıda, uygunlukta ve eşit standartlarda olmasını sağlamak Sağlık Bakanlığının görevidir. ASM'ler Sağlık Bakanlığı tarafından projesi bilimsel verilere göre yapılmış, hizmet sunumuna uygun, eşit, standart binalarda hizmet vermelidir. Bu proje ilgili mimar ve mühendislik alanları, alanın sahibi aile hekimleri, aile sağlığı çalışanları, Türk Tabipler Birliği gibi yapılarında yer alacağı kurullar tarafından oluşturulmalıdır. Aile hekimlerinden bu binalar için kira adı altında hiçbir ücret talep edilmemelidir. Mobil sağlık hizmeti verilen kırsal bölgelerde de Sağlık Bakanlığı tarafından hizmete uygun donanımı sağlanmış mekânlarda hizmet verilmelidir.”

Kaynak: anka