ALİ GÜRELİ

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Çukobirlik gibi kuruluşların hasattan önce fiyat açıklayarak piyasayı regüle edemediği için yer fıstığı üreticisinin iflasın eşiğine geldiğini söyledi. Doğru, “Çiftçinin dostu Toprak Mahsulleri Ofisi, yer fıstığını alım kampanyasına ekleyerek yer fıstığı üreticisini sahipsiz bırakmamalı” dedi.

Doğru, Türkiye’nin toplam yer fıstığı üretiminin yüzde 60’ını karşılayan Adana’da geçen yıl hasat zamanı tarlada 12-13 TL olan ürünün, gübre, zirai ilaç, mazot ve elektrik gibi maliyetlerdeki yükselişe rağmen bu yıl 7 TL’ye gerilediğini söyledi.

Tüm bu olumsuz tablonun yanı sıra tüccarın ortalama ödeme vadesini de 5 aya kadar uzattığına dikkat çeken Mutlu Doğru, şöyle konuştu:

“ÜRETİCİ ZARARDA”

“Zaten artan maliyetler nedeniyle finansman sıkıntısı içindeki yer fıstığı üreticilerimiz, borçlanarak meydana getirdiği ürününü çok az bir ön ödeme alıp, en iyi şartlarda 7 TL’ye satarak zarar etmektedir. Bu çiftçilerimiz borçlarını nasıl ödeyecek? Gelecek yıl nasıl üretim yapacaklar? Amacı üreticiye ucuz girdi temin etmek ve ürününü değerinde satabilmesini sağlamak olan kooperatifler hiçbir müdahalede bulunmadı. Üreticilerin ortağı olduğu ve “Kara gün dostu” olarak gördüğü Tarım Kredi Kooperatifleri ve Çukobirlik gibi kuruluşların hasattan önce fiyat açıklayarak piyasayı ayakta tutmaları ve bir miktar alım yaparak fiyatların daha da fazla aşağı düşmesini engellemeleri gerekiyor.

“PİYASA ÇİFTÇİ LEHİNE DEĞİL”

Ancak amacı üreticiye ucuz girdi temin etmek ve ürününü değerinde satabilmesini sağlamak olan bu kooperatifler, fiyat açıklamayarak piyasada alıcı olmadılar ve çiftçinin zarar etmesine seyirci kaldılar. Üreticilerimiz haklı olarak soruyor; zaten piyasa şartlarından bile pahalı girdi temin eden Tarım Kredi Kooperatifleri, ürünün alımına destek olmadığı yer fıstığı üreticisi ortaklarından alacaklarını nasıl tahsil edecek? 

 

Tarım Kredi Kooperatifleri, bu yıl fiyatı düşük başka ürünleri alırken neden yer fıstığı üreticisi ile ilgilenmedi? Çukobirlik Kooperatifi’miz, adında yer alan yağlı tohumlardan yer fıstığı için, üretici ortaklarının ihtiyacı olduğu bir yılda alım fiyatı açıklamayacaksa ne zaman açıklayacak? Piyasayı gerektiğinde çiftçi lehine düzenleyemeyecekse Çukobirlik ortağı olmanın ne anlamı kaldı?

 

“ZİRAAT BANKASI’NA OLAN BORÇLARIN VADESİ 1 YIL UZATILMALI”

 

Bu yıl zarar eden yer fıstığı üreticisinin gelecek yıl üretime devam edebilmesi için en azından Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan borçlarının vadesinin 1 yıl uzatılması gerekiyor. Yer fıstığı ihracatına destek verilmesi gerekiyor. Gelecek yıllarda düşük fiyat oluşumunu engellemek için de çiftçinin dostu Toprak Mahsulleri Ofisi, yer fıstığını alım kampanyasına ekleyerek yer fıstığı üreticisini sahipsiz bırakmamalı.”

Kaynak: anka