MELİS ANTER

Muğla’nın Bodrum ilçesinde beş yaşından itibaren, babası ve ağabeyi tarafından cinsel istismara uğradığını iddia eden 18 yaşındaki genç kızın şikayetçi olduğu davanın ilk duruşması bugün yapıldı. Genç kızın şikayetinden vazgeçmesi üzerine tutuklu olarak yargılanan ağabey, serbest bırakıldı. Ancak, avukat Evrim İnan, genç kızın şikayetini ailesinin baskısıyla çektiğini söyledi.

Genç kız, mart ayında yaşadıklarını bir yakınına anlatınca, olay; adli makamlara bildirildi. Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Genç kızın babası ve ağabeyi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yargılamanın ilk duruşması, Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapıldı. Baba ve oğlu, duruşmaya; tutuklu olduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı. Sanıklar, haklarındaki suçlamaları reddetti.

Mağdur genç kız, 24 yaşında olan ağabeyi hakkındaki şikayetinden vazgeçti. Mahkeme, ağabeyin serbest bırakılmasına, babanın tutukluluk halinin ise devam ettirilmesine karar verdi. Yargılama, 8 Eylül 2021 tarihine ertelendi.

BODRUM KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ’NDEN AÇIKLAMA

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ve mağdur avukatı Evrim İnan, duruşmanın ardından açıklama yaptı. Avukat Evrim İnan, şunları söyledi:

“Dernek olarak destek çağrısında bulunduğumuz ensest davasının ilk duruşması Bodrum Kadın Dayanışma Derneği avukatlarından Meltem Anayaroğlu ile Muğla Barosu’nu temsilen avukat Cavidan Karaöz Özyiğit ve avukat Meltem Salman’ın katılımı ile gerçekleşti. Erkek egemen sistem ve onun siyasi iktidarları tarafından kutsal ve güvenli alan olarak tanımladığı evin içerisinde yıllar süren cinsel saldırı ve şiddet sarmalının bir örneğine daha tanıklık ettik.”

“BİZ KADINLAR BU DAVADA TARAF OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Mağdur genç kızın ailesinin baskısıyla ağabeyine karşı olan şikayetinden vazgeçtiğini belirten İnan şunları söyledi:

“Bir genç, çocuk ya da kadın için adalete erişimin zorluklarının yanı sıra, şikayet yükünün de suça ve şiddete maruz kalanlara yüklenmesi ile nasıl cezasızlık sistemi ile karşı karşıya kaldığımızı da bu davada görmüş olduk.

Bir diğer konu ise, Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir yıldan fazladır ‘kurulamayan’ Adli Görüşme Odası nedeniyle genç kadın ve avukatı Meltem Anayaroğlu, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’nden şiddet alanında destek veren kadın ile sabah 06.00'da yola çıkmak zorunda bırakılarak, başka bir ilde bulunan Adli Görüşme Odası’na gitmek zorunda kalmıştır. Biz kadınlar bu davayı takip etmeye, genç kadına failler tarafından yaşatılan tüm sistematik şiddet eylemlerine dair etkin cezalandırılmaları için, hukuk mücadelesinin takipçisi ve taraf olmaya devam edeceğiz.” 

Kaynak: anka