Yozgat’ta son yıllarda verilen desteklerle yaygınlaşan mantar yetiştiriciliği, bölge ekonomisinde önemli bir yer edinmeye başladı. Mantar işletmesi üretim koordinatörü Kenan Kozan, "İnsanlar et pahalı olduğu zaman mantara yöneliyor, etten alacağı besin değerini mantardan temin etmiş oluyor" dedi.

Türkiye’nin önemli tarım bölgesi Yozgat’ta mevcut tarımsal faaliyetlere ek gelir desteği verilerek, gençlerin aktif üretime katılmaları ve istihdam imkanlarının genişletilmesi amacıyla Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından proje karşılığında verilen mali destekle kültür mantarı üretimi de yaygınlaşmaya başladı. 

"İNSANLAR ET PAHALI OLDUĞU ZAMAN MANTARA YÖNELİYOR"

Yozgat’ın Sorgun ilçesi Aşağıcumafakılı köyünde TKDK tarafından verilen mali destekle kurulan mantar üretim işletmesi koordinatörü Kenan Kozan, "Mantar fiyatları et fiyatları ile paralel gidiyor. Et fiyatları arttığı sürece mantar fiyatları da artıyor. Çünkü etin verdiği besin kaynağını mantardan almaya çalışıyor. Et ile mantarın besin değeri hemen hemen aynı. Aynı olduğundan dolayı insanlar et pahalı olduğu zaman mantara yöneliyor, etten alacağı besin değerini mantardan temin etmiş oluyor" dedi.

İşletmeden mantarın kilosunun şu anda 45 liradan dağıtıldığını aktaran Kozan, şöyle konuştu:

"2017'den beri ortalama olarak günlük 500-600 kilo civarında mantar temin etmekteyiz. Bunları özellikle Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere dağıtım yapıyoruz, Yozgat ve çevresi dahildir. 10 tane bayan toplayıcı istihdam edilmiştir, ayrıca ağır işlerimizi yürütmek üzere 6 erkek personelimiz mevcut. Mantar fiyatları genelde tavuk fiyatlarıyla paralel gitmektedir. Şu anda 9 kiloluk kasalar bazında yapılmaktadır, 350 lira civarında verilmektedir. Devlet desteği aldık. Aşağıcumafakılı köyünde büyük bir istihdam sağlanmıştır. Tesisimize de yaklaşık 1,5 sene önce GES projesi ile de güneş enerjisinden elektrik üretimi sistemini de kurduk, yine TKDK tarafından destek alarak. Mantar özen ve itina istiyor, sürekli bakım istiyor. Zor bir üretim şeklidir ama zevklidir. Ekim ile ilk hasat alması 35 ve 40 gün civarında bir zamanımızı alıyor, ilk toplama 35-40 gün sürüyor. Kapasite olarak yedi tane odamız mevcut, her odamız hammadde olarak 20 ton civarındadır. Birbirini takip eder şekilde sürekli üretim 12 ay süreyle üretimimiz mevcuttur. Talepleri karşılamak amaçlı üretim yapıyoruz."

 

 

 

 

Kaynak: anka